Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

3D skrivare i skolan

  • 12 februari 2018 07:46
  • Publicerat av: Jari Koponen

För drygt ett år sedan fick vi på Mediotek Sundsvall en 3D-skrivare av IT-staben för att låna ut till skolor runt om i Sundsvall. Med en 3D-skrivare kan du skriva ut en riktig fysisk produkt av en digital ritning. Eleverna ritar i ett CAD-program, ritningen förbereds för skrivaren och sedan skrivs elevernas modeller ut i en speciell sorts bioplast av majs.

Vi, Linda och Maria på Medioteket tog oss an utmaningen och började med att lära oss skrivaren själva. Det är inte alldeles enkelt på en gång men med lite övning så hanterar vi den nu ganska bra. När vi lärt oss skrivaren lånade vi ut skrivaren till några pilotskolor som hjälpte oss att fundera kring hur utlåningen skulle ske på bästa sätt.

Likvärdig tillgång

För att ge elever möjlighet att ta del av 3D-teknik har vi själva köpt in ytterligare en skrivare så att vi nu har två skrivare för utlåning. Meningen med utlåningen är ett steg i skolans digitalisering och att se möjligheter till lärande med 3D-teknik. Det är också en del i att ge skolorna likvärdig tillgång till ny teknik. Skrivarna är placerad hos oss på Mediotek Sundsvall och vi sköter utbildning, utlåningen och support.

Hittills har skrivarna varit ute på fem skolor och eleverna har tyckt att arbetet med att skapa riktiga grejer varit fantastiskt roligt. Lärarna ser stora möjligheter till ämnesöverskridande arbete, men också att det går att göra uppgifter som eleverna ofta upplever som tråkiga, som till exempel att lära sig skala, roligt. Visst finns det utmaningar i arbetet med 3D-skrivaren men det positiva överväger.

Instagram

Under tiden som skolan arbetar med 3D-skrivaren ska de dokumenterar sitt arbete på ett gemensamt Instagram-konto. På så sätt kan många följa arbetet och nästa skola som lånar 3D-skrivaren kan ta del av deras erfarenheter. Vill du också följa skolornas arbete? Besök 3dsundsvall på Instagram.

Här är några exempel från 3dsundsvalls Instagramflöde

 

Två lärare i Sv/SO och Ma/No har tillsammans med sina elever i årskurs fem och sex arbetat tematiskt med att planera för ett olympiskt spel år 2028. En del i detta arbete bestod av arbete med 3D-skrivare.

Arbete med bland annat skala. Här ser vi några ritningar och en utskrift av rummen på skolan.

Kreativt skapande och konstruerade i ett CAD-program. Ett bra sätt att lära sig bild, matematik och teknik. Vi ser många möjligheter med 3D-skrivaren och att den kan vara ett sätt att göra skolarbetet mer kreativt och utvecklande. Vill du låna skrivaren till din skola kan du gå in och boka den vi Pedagog Sundsvall.

 

Linda Hedblom och Maria Granqvist, Mediotek Sundsvall