Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

Förutsättningar för att nyttja framåtlutande teknologier

  • 15 juli 2020 11:29
  • Publicerat av: Jari Koponen

En del i vår kommuns omställningsförmåga handlar om vår förmåga att dra nytta av den teknikutveckling som sker i omvärlden. Med teknikens möjligheter kan vi både effektivisera våra interna arbetssätt och leverera en mer värdeskapande upplevelse för de vi är till för.

Om vi ser till teknikområden som är under snabb utveckling som AI, blockkedjor, digitala assistenter och avancerad analys så finns det en utmaning att hänga med i utvecklingen. Om vi inte hinner följa utvecklingen går vi snabbt miste om möjligheter som hade kunna stötta i vår omställning.

Utforskande av framåtlutande teknologier historiskt

Ett bra sätt att löpande, med minska möjliga insats och risk, utforska möjligheter med ny teknologi är att jobba utforskande i innovationsprocesser och genomföra så kallade ”proof-of-concept” (POC). En POC innebär att man testar tekniken i en liten och avgränsad skala för att se hur väl den kan stötta i en särskild utmaning. Utifrån lärdomar i denna POC kan man snabbt välja att avsluta arbetet alternativt bygga vidare på lösningen och införa den i ordinarie verksamhet (skala upp).

En utmaning för alla offentliga aktörer blir dock hur man rent avtalsmässigt går från ett mindre men snabbt test till en långsiktig leverans. Idag sker det ofta genom t ex direktupphandling, det är ett relativt snabbt och lätt sätt att genomföra POC men den avtalsformen är inte långsiktig och klarar sällan av en uppskalning av lösning över tid.

Avtal för framåtlutande teknologier

I Sundsvalls kommun har vi därför upphandlat ett ramavtal för framåtlutande teknologier, ett ramavtal där vi har med åtta leverantörer som har hög kompetens inom innovationsvänliga arbetssätt och framåtlutande teknologier.

Detta ramavtal bygger på att vi gör en konkurrensutsättning där vi beskriver en utmaning eller en tes vi vill utforska, den leverantör som presenterar bästa lösning genomför vi därefter en POC med. Om denna POC blir framgångsrik kan en avtalsförhandling ske för att skala upp lösningen och på så vis har vi skapat en förmåga rent avtalsmässigt att gå från liten avskalad test till en långsiktigt hållbar leverans.

Med denna förutsättning på plats har vi skapat oss en förmåga att gå från idé till en långsiktig lösning, en nödvändighet om vi ska kunna få ut nyttan ur teknikens möjligheter och inte bara skapa trevliga tomtebloss som kan vara trevliga för stunden men snabbt brinner ut.

Frågor kring avtalet

Om du har frågor kring avtalet kan du ta kontakt med oss på Digitalisering och Innovation via diggin@sundsvall.se.