Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

Release 2 av eKorren: Internet of Things > Öppna data > API

 • 13 november 2014 19:57
 • Publicerat av: Jari Koponen

Idag släpptes release 2 av den e-tjänst som fortfarande går under namnet ”eKorren”. Release 2 som släpps idag är ett stort steg framåt rent funktionellt men även arkitekturellt då vi övergår från statisk information till datainsamling, databehandling och användning av data via API:er.

Detta släpp innebär att man kan se sammanställd statistik kring avfallshantering i Sundsvalls kommun från 1/1 2011 till sista september 2014. Information som samlas in via viktsensorer när avfallsbilen hämtar avfall från ditt hushåll.

Tänk öppenhet och API:er direkt i designfas

En aspekt som fanns med direkt i den tekniska målbilden för eKorren var att all visning av data i e-tjänsten skulle ske via API:er. Detta både för att säkra långsiktighet gentemot ett framtida eventuellt datalager inom kommunkoncernen men även för att möjliggöra öppen tillgång till samma API:er för allmänheten, utan att det för den skull kostar mer i utveckling eller förvaltning av lösningen.

Detta tankesätt är något vi inom Sundsvalls kommunkoncern försöker ha med oss in i utvecklingsprojekten, bygg för öppenhet direkt, istället för att komplettera med separata lösningar i ett senare skede för att skapa öppenheten. Genom detta är det inte kostnadsdrivande att tillgängliggöra både öppna data och öppna API:er.

De API:er som används för de allmänna och öppna informationsmängderna kommer inom kort att släppas helt öppet.

Riktlinjer vid visualisering av information

Den 27/5 uppdaterades kommunens ”Riktlinjer vid utveckling av IT-stöd” med ett ramverk som ska användas vid visualisering av information. Att visualisera information/data är ett mycket bra sätt för att tydliggöra t ex måluppfyllelse, trender etc och vi kan se att det allt mer ofta är en efterfrågad funktion.

I projektet eKorren visualiseras avfallsmängder i form av grafer och för detta ska NVD3 vara det ramverk vi ska utgå från att använda vid visualiseringar. eKorren har testat flera olika ramverk på både teknikerna Canvas och SVG, men landade till slut på NVD3 då dess styrka är:

 • Fungerar på alla typer av enheter
  Visualiseringarna anpassar sig automatiskt efter skärmstorlek, så att samma visualisering fungerar lika bra på en dator som på en smartphone.
 • Interaktivitet
  Visualiseringarna går att göra interaktiva, så att användaren kan få information direkt från visualiseringen genom att interagera med den.
 • Återanvändbar kod
  Ramverket NVD3 tillhandahåller standardfunktionalitet för visualiseringar vilket gör att implementationer kan återanvända detta och minimera utveckling.
 • Lämpar sig väl för integration med OpenHierarchy
  OpenHierarchy använder sig av XML i all generering av presentation och då även NVD3 (SVG) är XML-baserat lämpar sig dessa ramverk väl att integrera mellan.

Besök e-tjänsten

Du hittar e-tjänsten på adressen http://ekorren.sundsvall.se/.

Kontakt och frågor

Eva-Marie Tyberg
Eko/ekonomistrateg
eva-marie.tyberg@sundsvall.se

Jari Koponen
IT-infrastrukturakitekt
jari.koponen@sundsvall.se
www.twitter.com/ijkop