Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

Sundsvall testar nya typer av användningsområden för VR

  • 31 augusti 2017 07:47
  • Publicerat av: Jari Koponen

Äldre får lära sig om och testa en surfplattaI sommar har vi genom Socialtjänsten både fått möjlighet till att erbjuda en ny och spännande aktivitet till äldre och funktionsnedsatta men också en helt ny typ av sommarjobb i Sundsvalls kommun. Vi såg möjlighet att bidra till den digitala delaktigheten bland äldre och funktionsnedsatta men också att visa upp Socialtjänsten som en spännande framtida arbetsplats för våra unga sommarjobbare.

Detta har resulterat i att vi denna sommar har haft två sommarjobbare som under tre veckor besökt kommunens gruppbostäder och äldreboenden och erbjudit våra brukare att testa virtual reality (VR) och surfplattor samt hjälpa till om de hade behov av support på sin egen teknik som t ex. att få hjälp med att kontakta barnbarnen via Skype. Mest populärt blev VR. Så här beskriver sommarjobbarna den respons de fick från brukarna:

– Hos de flesta boenden så var alla brukare väldigt nyfikna och reaktionerna var mycket positiva. Vi märkte hur alla lyste upp och blev väldigt glada. När vi gjorde återbesök på vissa ställen så berättade personalen hur brukarna hade pratat om VR-glasögonen i flera dagar och frågat när de skulle få testa igen.

Detta var första gången vi genomförde denna typ av aktivitet inom Socialtjänsten och förutom positiv respons så lärde vi oss mycket. Nästa år hoppas vi kunna utöka verksamheten och att fler ges möjlighet till denna typ av sommarjobb.

Linda Gustafsson
Tf. IT-direktör