Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

Utredning – Integration av e-tjänster för bygglov

  • 23 maj 2016 20:15
  • Publicerat av: Jari Koponen

Projektet eSamverkan genomförde under våren en utredning över mognaden för integration mellan e-tjänster och verksamhetssystem som används för hantering av bygglov.

Att e-tjänster samt Mina sidor kan kommunicera i realtid med verksamhetssystem är en nyckelfaktor för att lyckas med digitalisering. För att dessutom lyckas på bred front krävs standardisering, i bästa fall inom hela branschen men minimum måste leverantörerna standardisera sina integrationsgränssnitt så att samma förutsättningar gäller för alla kunder.

Utan detta blir det mycket kostsamt för varje enskild kommun att integrera mot verksamhetssystem för att möjliggöra ett helt digitalt flöde, det blir aldrig ett brett genomslag för helt digitala flöden som rätt genomfört gynnar både medborgaren/företagaren och verksamheten.

Leverantörerna hänger inte med i utvecklingen

I utredningen går det att konstatera att de leverantörer av verksamhetssystem som används för hantering av bygglov i Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Ånge, Örnsköldsvik, Nordanstig och Hudiksvalls lämnar en del att önska.

Det är fortfarande endast en leverantör som kan påvisa ett de kan leverera ett standardiserat webservicebaserat integrationsgränssnitt, även fast även denna leverantör enbart har stöd för hälften av de anrop som krävs för att realisera ett helt digitalt flöde för bygglov.

Resterande leverantörer har antingen inget integrationsgränssnitt alls eller levererar någon form av speciallösning för integration, exempelvis vyer till databas.

Läs hela utredningen

Är du nyfiken över utredningen som helhet så kan den laddas hem här.