Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

Utveckling och öppen källkod inom RIGES

  • 29 oktober 2013 11:54
  • Publicerat av: Jari Koponen

Sundsvalls kommun deltar som en av fem kommuner (Härnösand, Sundsvall, Timrå, Kramfors och Örnsköldsvik) i det strukturfondsstödda projektet RIGES. RIGES står för Regional Innovativ GIS- och E-tjänst Samverkan och projektet ska utveckla e-tjänster som gör det möjligt för företag och allmänhet att söka bygglov på nätet. Utöver bygglov strävar projektet också efter att göra det lättare att hitta information och att använda kommunernas kartverktyg.

Projektet är idag i en slutfas där mycket färdigställs inför leveranser. Men som en liten sammanfattning av vad projektet planerar att leverera är (förutom e-tjänster för bygglov):

Digitalisering och gemensam lagring av detaljplaner
Projektet har infört en gemensam lagring av detaljplaner tillsammans med de medverkande kommunerna, samt digitaliserat en stor del av kommunernas detaljplaner enligt SIS standard SS 637040:2010. Digitalisering av detaljplaner enligt SIS standard har inte gjorts tidigare och därmed är Riges först i landet med detta arbete. Förhoppningen är att fler kommuner ska se fördelarna med detta och följa efter!

Utveckling av en GIS-plattform
Projektet har utvecklat en GIS-plattform med en gemensam kart- och GIS-tjänst som möjliggör för kommuninvånare och företagare att själva söka information och göra enklare analyser i kartor direkt på kommunernas webbplatser. Genom GIS-plattformen levereras även kartfunktionalitet till de e-tjänster som levereras i projektet. Utöver dessa delar planeras även ett administrationsgränssnitt som ska underlätta för kommunerna att själva ska kunna skapa nya karttjänster vid behov.

Utveckling av en öppen e-tjänsteplattform
För att kunna leverera moderna e-tjänster med kartfunktionalitet från GIS-plattformen har även projektet utvecklat en fullständig e-tjänsteplattform i öppen källkod. Med fullständig menar vi att det är en e-tjänsteplattform där verksamheter kan bygga e-tjänster, publicera e-tjänster samt låta medborgare följa sina ärenden via en mina sidor funktion. E-tjänster via denna e-tjänsteplattform kommer att fungera lika bra via en smart telefon som en dator, gränssnittet anpassar sig utefter typen av enhet som besökaren använder för stunden (responsive web design med andra ord).

Öppen källkod inom RIGES

Det som gör RIGES-projektet lite extra spännande är att stora delar av dess leveranser även kommer att släppas som öppen källkod, hittills är det 100% klart att e-tjänsteplattformen kommer att släppas som öppen källkod i sin helhet (under namnet Open ePlatform). Planen är även att släppa GIS-plattformen som öppen källkod.

Utöver dessa släpp kan det även bli aktuellt med fler mindre släpp såsom en Service Provider för SAML 2.0 i öppen källkod och teman för ExtJS etc. Detta så att fler kan ta del av de lösningar som RIGES levererar, utöver de kommuner som redan medverkar i projektet.

Vi väntar med spänning på dessa leveranser och kommer att berätta mer så snart det finns mer detaljerad information från projektet.