Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

Utvecklingen av nya sundsvall.se är igång!

  • 14 januari 2016 11:23
  • Publicerat av: Per Lundin

Med siktet inställt på en lansering den 1/9 tar vi nu sats och börjar utveckla nya sundsvall.se. Här kommer en liten sammanfattning av hur utvecklingsarbete kommer att gå till.

Agilt arbetssätt

Det agila arbetssättet börjar bli en väl inarbetad utvecklingsmetod för all IT-utveckling inom Sundsvalls kommun. För oss handlar det om att fokusera på resultat och kommunikation snarare än detaljerade kravställningar och tunga dokumentationskrav. Vi utvecklar i korta cykler (sprintar) och utvärderar/testar regelbundet för att hitta bästa spår framåt och ge projektet goda förutsättningar för ett optimalt utnyttjande av resurser.

Trello

För visualisering av projektet använder vi Trello

Trello

För att enkelt kunna visualisera, diskutera och strukturera arbetet kommer vi använda Trello (www.trello.com) som stöd.  För er som är obekanta med Trello kommer här en saxad beskrivning från Wikpedia: ”Projects are represented by boards, which contain lists (corresponding to task lists). Lists contain cards (corresponding to tasks). Cards are supposed to progress from one list to the next (via drag-and-drop), for instance mirroring the flow of a feature from idea to implementation”.

Genom att utnyttja Trello får vi en tydlig visuell överblick av utvecklingsarbetet och vi kan enkelt koppla diskussioner, tester, filer etc. till respektive uppgift/krav.

Sprintmöten

Vi har bokat in ca: 15 sprintmöten från och med den 18/1 till den 1/6 då utvecklingsarbetet skall vara klart. På våra sprintmöten går vi igenom den utveckling (Trellokort) som gjorts under veckan och projektgruppen får chansen att lämna synpunkter. Synpunkterna sammanställs och en mindre grupp beslutar som vilka kort som kan godkännas och vilka som skall skickas tillbaka i flödet för vidare utveckling. Godkända delar av utvecklingen produktionssätts på beta.sundsvall.se.

Beta.sundsvall.se

Då utvecklingen produktionssatts på beta.sundsvall.se startar den riktiga testningen i form av användartester. Här sker även testning av tillgänglighet, prestanda och säkerhet. Beta.sundsvall.se kommer att göras publik från och med den 1/5.

Användartester

Vi försöker följa användningsforums designprinciper vilket till stor del går ut på att ta med slutanvändare i arbetet för att skapa tillgängliga och användbara tjänster. Projektet har anlitat en erfaren testledare som kommer att planera och leda testarbetet. Vi återkommer senare med mer information om hur denna testning kommer att gå till.

Rättningsmånad

Projektet har planerat in hela augusti som en ”rättningsmånad”. Under den perioden justerar vi webbplatsen utifrån den feedback alla våra tester har gett.

Produktionssättning

Den 1/9 produktionssätter vi nya sundsvall.se. Förmodligen kommer det finnas en restlista kvar som av olika anledningar nedprioriterats under utvecklingens gång. Nu vidtar ett förvaltningsarbete som till stor del går ut på att fortsätta arbeta med input från slutanvändare och genomföra ständiga förbättringar. Även om vi formellt produktionssätter webbplatsen den 1/9 och avslutar projektet så är webbplatsen inte färdigt. Vår inställning är att en webbplats aldrig blir färdig. Den förbättras/utvecklas ständigt. Ständigt i Beta.

Kontakt

Linda Lundqvist, Projektledare
E-post: linda.lundqvist@sundsvall.se
Mobil: 070-290 22 22

Per Lundin, Systemförvaltare webbplattform
E-post: per.lundin@sundsvall.se
Telefon: 060-19 21 99
Mobil: 070-236 35 63