Invånare i Sundsvalls kommun har möjligheten att använda appen Mitt Sundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En app som används för att tillhandahålla digitala tjänster som avser att både förenkla och berika vardagen för invånare och företag i Sundsvalls kommun.
Allt har sin bakgrund i ett politiskt beslut om att utveckla en medborgarapp samt ett utforskande arbete där vi i dialog med invånare identifierade behov av en app som förenklar vardagen i Sundsvall med relevanta, personifierade och användarvänliga digitala tjänster.
Vad menades då med relevant? Invånarnas behov kunde kategoriseras i fyra delar:
Vi började använda begreppet ”kommunen i fickan” som vision och angreppsätt för vårt arbete tillsammans med ett starkt fokus på nytta för målgrupp, ett utifrån och in perspektiv. Det är invånarens behov och perspektiv som kommer först, inte verksamhetens.
Nedan beskriver vi ett antal av de behov som identifierades exemplifierade i verkliga exempel:
I filmerna nedan kan du ta del av två användningsområden där appen Mitt Sundsvall kan vara en central del i kommunikationen med invånaren eller företagare.
I den första filmen får vi en inblick i hur vi kan förenkla för företagare i framtiden:
I den andra filmen får vi en inblick i hur Mitt Sundsvall skulle kunna vara gränssnittet mot den smarta staden:
För ungefär 10 år sedan ledde Sundsvalls kommun utvecklingen av en öppen e-tjänsteplattform som slutade i det som idag är känd som Open ePlatform Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. När vi lanserade den första versionen av Open ePlatform var vi totalt fem kommuner som körde den, då vi utvecklade den tillsammans med fyra andra kommuner i Västernorrland. Open ePlatform används idag av ca 160 kommuner runtom hela Sverige.
Baserat på denna erfarenhet utvecklades också Mitt Sundsvall, eller medborgarappen, i öppen källkod. Utvecklingen skedde tillsammans med en upphandlad leverantör som i avtalet också har ett uppdrag att verka för spridning av lösningen. Redan tidigt klev Härryda kommun med i plattformen och har lanserat Mitt Härryda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Genom att samarbeta kan vi återanvända och öka nyttan av redan gjorda investeringar samt att kommuner gemensamt kan dela på utvecklingen framledes.
En app kommer inte att lösa något, inte utan de tekniska förutsättningarna som krävs för att realisera tjänster i den. Detta är en viktig del att ha med sig. Hur ser min organisations förmåga att tillgängliggöra data via API:er till appen ut egentligen?
Sundsvalls kommun hade inte rätt förutsättningar när vi startade resan, vi lyckades utveckla en del tjänster men de blev krångliga att förvalta och ändra när de behövde justeras. Idag utvecklar vi en modern och API-baserad digital infrastruktur vilket innebär att framgent så ska all data som används i Mitt Sundsvall tillhandahållas av API:er i vår API-infrastruktur.
På så vis kan vi löpande och över tid justera i bl a IT-system och processer internt i organisation utan att appen påverkas, då API:erna sköter en standardiserad åtkomst mot den data som behövs.
Detta lösningsmönster är också mycket viktigt inom IoT-lösningar, där utvecklar vi idag en modern IoT-infrastruktur som också kan tillhandahålla data via vår API-infrastruktur så att data från sensorer kan flöda rakt ut i appen. Oavsett om det är 10 eller 10 000 sensorer.
För 2022 har vi en grovplanering där vi tittar på följande tjänster för utveckling, alla delar är inte beslutade att genomföras utan bara att det sker någon form av utforskande kring den aktuella funktionen/området:
Min Bostad
Trafikstörningar
Din busslinje
Uppleva och göra
Medborgardialog och felanmälan
Mitt Sundsvall finns idag att ladda hem på både App Store Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Google Play
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en ny version släpps i slutet av 2021 med ett förbättrat gränssnitt som bland annat har bättre tillgänglighet. Utöver det kommer en del uppdateringar i tjänster.
Nedan kan du ta del av en del bilder inifrån appen för att bilda dig en uppfattning om dess funktion.