Hur hanterar vi dessa utmaningar?
Som en del i att hantera dessa utmaningar skapar vi kommuner i Västernorrland vad vi kallar "ett samlat utbildningsutbud". Vi kommer att skapa en digital plattform där invånare och arbetsgivare kan få en överblick över samtliga yrkesutbildningar som finns tillgängliga i Västernorrland. En digital plats där man både kan söka utbildningar och få aktivt stöd i vägledning och val, vilka yrken behövs framåt och vilka utbildningar leder mig åt det hållet? En plattform där både individen och arbetsgivaren får viktiga verktyg för sin kompetensutveckling.
Samtidigt kommer vi att skapa ett gemensamt analys- och planeringsverktyg för utbildningsanordnare i Västernorrland, ett verktyg som kan användas för att analysera dagens totala utbildningsutbud i Västernorrland för att löpande kunna anpassa det utifrån de behov som finns i samhället.
Tillgång till data är avgörande - men blir utmanande
För att lyckas med detta behöver vi samla data från en massa utbildningsanordnare och huvudmän, det är mycket data som ska samlas från många parter. Risk finns att det blir krångligt, dyrt och jobbigt att underhålla. Men utan data, ingen tjänst. Målbilden måste vara att det data som är underlaget i tjänsten hanteras helt automatiskt, skulle tjänsten realiseras baserat på manuellt underhåll skulle den inte bli hållbar över tid.
Där har vi konstaterat att vi faktiskt har en befintlig nationell infrastruktur i SUSA-nav Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett nationellt nav för data om det totala utbildningsutbudet i Sverige, samlat och tillhandahållet av Skolverket. Då ska vi självklart använda den som grund, vi kommer att spara mycket tid och pengar på det.
Fördelar med Susa-nav
- Nationellt tillgänglig infrastruktur för data om utbildningsutbud
- Innehåller redan idag data om majoriteten av skolformer
- Lättillgänglig – Data delas som öppna data och finns tillgänglig via API:er
- Långsiktig då den ingår i den nationella planen att upprätta en samlad plats för data om alla offentligt finansierade utbildningar
SUSA saknar data om Vuxenutbildning och Arbetsmarknadsutbildningar
Men, när vi börjar att använda data från SUSA-nav inser vi att data finns om i princip alla skolformer, men inte data från Vuxenutbildning. Vuxenutbildningen som är en oerhört viktig komponent i den omställning vi står mitt i. En utbildningsform som är flexibel och kan anpassas löpande utefter marknadens behov. Det finns inget val, det data som finns där måste också in.
En annan utbildningsform som saknas i Susa-nav är Arbetsmarknadsutbildningar som koordineras via Arbetsförmedlningen. En snabb kontakt med Arbetsförmedlingen och det visar sig att man redan jobbar med denna fråga och avser att få in data om dessa utbildningar inom en relativt snar framtid.
Hur får vi in data från Vuxenutbildning blir en avgörande fråga
Arbetet fokuserar därför just nu mycket på att få in data från Vuxenutbildning till Susa-nav, ett mycket praktiskt samarbete mellan leverantörer av verksamhetssystem, Sundsvalls kommun och Skolverket. Det handlar om alltifrån att översätta dagens SUN-koder till Vuxenutbildningens verksamhet tillsammans med Skolverket och SCB till att säkerställa att systemleverantörer inom området skapar standardiserade integrationer till SUSA.
Utöver arbetet med att föra över data från verksamhetssystem till SUSA-nav så pågår ett arbete med att ta fram alternativa gränssnitt att föra över data till SUSA-nav, så att även kommuner som inte har särskilda verksamhetssystem för Vuxenutbildningen får en möjlighet att skicka sitt data till SUSA.
Nyttor av att gå via SUSA-nav
Ibland kan man fråga sig, varför använder vi inte bara vårt egna data från vårt verksamhetssystem inom Vuxenutbildning direkt? Varför gå via SUSA?
Att börja skicka data från Vuxenutbildning till SUSA-nav blir en vinst för alla parter, leverantörerna av system får göra en standardiserad integration istället för att integrera med flera kommuner, kommunerna i Västernorrland får en plats att hämta all data på, och arbetet resulterar även i att vem som helst fritt kan använda detta data som öppna data i framtiden, vi bidrar till öppenhet och transparens.
Med andra ord, en lokal lösning i Sundsvall hade löst det i Sundsvall. Men genom att driva på inhämtning av data direkt till SUSA-nav skapar vi förutsättningar långsiktigt för alla kommuner i Sverige. Samtidigt som det blir mer hållbart och mindre kostsamt över tid för oss själva.
Vart är vi nu?
Arbetet bedrivs som ett utforskande med innovationsfrämjande arbetssätt, det innebär att vi börjar i det lilla och anpassar oss löpande utefter att vi skapar kunskap och insikter. Arbetet kommer att i början av 2022 gå över i en ny fas där vi börjar med behovsanalys och prototyping av den framtida digitala utbildningsplattformen, samtidigt fortsätter arbetet att få data från Vuxenutbildning till SUSA-nav och det beräknas vara på plats under våren. Detta inlägg kommer att uppdateras när ny information finns tillgänglig.
En kort film om arbetet
Följande film är en sammanfattande presentation av arbetet och ambitionen på ca 4 minuter.
Kontakt
Är du nyfiken och vill veta mer om arbetet, kontakta diggin@sundsvall.se.
Strategiska områden
Publicerad: