Bakgrund
LUPP står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och utgår från riksdagens ungdomspolitiska mål, för unga i åldern 13-25 år. I de ungdomspolitiska målen skriver man om att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen.
För att följa upp de ungdomspolitiska målen genomförs Lupp-enkäten var tredje år för elever i skolår 8 och år 2 på gymnasiet i Sundsvalls kommun. Sundsvall kommun har genomfört Lupp 2006, 2009, 2012, 2015, 2018, 2021 och nu senaste 2024. Från och med 2024 så genomförs Lupp-enkäten även för elever i anpassad skola.
Resultatet av Lupp-enkäten analyseras av forskare som sedan skriver en rapport för vår kommun. I Sundsvalls kommun tas Lupp-rapporten på mycket stort allvar av politiken och på tjänstepersonnivå. Den är väl förankrad och ligger till grund för både planering, beslut och fördelning av budget i frågor som berör unga. Via Lupp-enkäten får vår kommun möjligheten att lyssna in de ungas röster i frågor som rör deras liv och vardag, samt är en kunskapsbas för att forma ett bra Sundsvall för unga i nutid och framtid.
Fråga LUPP - Ett sätt att använda AI för att förstå mycket data
I samband med att rapporten för LUPP 2024 lanserades fick även alla som tar del av rapporten ett extra verktyg som kan hjälpa läsaren att fördjupa sig i vissa frågeställningar. Som ett komplement till rapporten i sin helhet.
Genom verktyget "Fråga LUPP" kan läsaren ställa mer specifika frågor som denne har kring ungdomars levnadsvillkor där vi använder AI för att analysera rapportens slutsatser och därmed kunna svara på läsarens fråga.
Fråga LUPP ersätter inte på något vis rapporten, utan kompletterar den. Verktyget skapar också en ny möjlighet att använda LUPP-rapporten i vardagen, då det är enkelt att under t ex ett möte ta fram Fråga LUPP och direkt få input hur unga ser på en viss fråga i kommunen.
Nytta
- Att tjänstepersoner, politiker m.m. enklare kan fördjupa sig kring särskilda frågeställningar kring ungas levnadsvillkor utifrån LUPP-rapporten
- Att data från rapporten kan användas i stunden där behov finns, t ex under ett möte där man vill konsultera data från rapporten i realtid
- Sänka trösklarna för att ta del av ungas levnadsvillkor och därmed förhoppningsvis öka användning och förståelse av den data som rapporten samlat
- Då det är en generell lösning kan den återanvändas för andra rapporter och analysområden
Ta del av mer information
- Läs om rapporten LUPP och ta del av rapporten
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Testa tjänsten Fråga LUPP
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
För frrågor om användningen, nytta eller generellt om LUPP:
- Pia Fjällmo
- Demokratisamordnare
- Telefon: 070-190 78 81
Länk till annan webbplats.
- E-post: pia.fjallmo@sundsvall.se
För frågor om den tekniska lösningen:
Strategiska områden
Publicerad: