En skalbar infrastruktur för den smarta staden
Den smarta staden jobbar många med, med all rätta, det handlar om teknik som både kan förenkla vardagen för invånare samt möjliggöra en mer hållbar utveckling och förvaltning av staden. Men Sundsvalls kommun har likt många andra kommuner ofta hamnat i ”pilot- och test-träsket” inom detta område. Sensorer och IoT-lösningar testas, men det är inte möjligt att skala upp från enstaka till tiotusentals sensorer.
Enstaka piloter och proof of concepts i all ära, men krasst så måste det till mer. Det behövs en vision om en framtida bild, det krävs en digital infrastruktur för den smarta staden, det krävs en förmåga att underhålla och förvalta, det krävs en styrning och allt tillsammans kräver investeringar.
Visionen – ”Kommunen i fickan”
För ett antal år sedan påbörjade Sundsvalls kommunkoncern ett arbete med utvecklingen av medborgarappen Mitt Sundsvall. Syftet med appen var inte att etablera ännu en informationskanal, målbilden var istället en app som gav ett aktivt stöd i vardagen. Något som förenklade för invånare. Från det arbetet kom visionen om ”kommunen i fickan”.
För många så är det mycket att hålla koll på i vardagen, Sundsvalls kommun kan inte lösa allt men vi kan i varje fall göra livet lite enklare genom att göra interaktionen mot vår service och våra tjänster så enkel som möjligt. Genom att proaktivt och stödjande nyttja teknikens möjligheter i appar, IoT och data så kan vi exempelvis ge ett tips om att inte glömma att det är just idag soptunnan ska ställas fram eller varna om misstänkt vattenläckage.
När arbetet startade hade vi dock inte riktigt alla komponenter på plats, vi saknade framförallt bra sätt att flöda data via API:er och vi hade inget sätt att skala upp användningen av sensorer för att distribuera data för vidareanvändning i exempelvis Mitt Sundsvall.
IoT-infrastrukturen låter oss skala upp användning av sensorer
En viktig komponent i ett digitalt ekosystem som håller över tid och som kan möjliggöra visionen är en robust och långsiktig IoT-infrastruktur. Detta började realiseras i ett samarbete med bland annat Mittuniversitet och Bron Innovation där vi inom projektet IoT för tillgänglighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. utvecklade en öppen IoT-plattform som kan samla och distribuera data enligt öppna standarder.
Plattformen är idag utgiven som öppen källkod på Github Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., du kan ta del av mer information om plattformen som fått namnet Diwise på dess hemsida diwise.io Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Denna film om projektet IoT för tillgänglighet beskriver hur en IoT-plattform kan stötta kommuner i sin digitalisering.
Nästa steg i utvecklingen – Säkerställa förvaltning av sensorer
För att skapa rätt förutsättningar för den smarta staden och användandet av IoT-lösningar över tid, inte bara i pilotprojekt, ser vi att vi måste få flera delar på plats och där vi måste bygga rätt från grunden.
För det första krävs en central styrning och målbild, en tydlig satsning på området med både medel och mandat. Utan det kommer man aldrig kunna ta nästa steg.
För att kunna skala upp tekniska lösningar ser vi att man därefter behöver;
- En robust och skalbar API-infrastruktur
- En IoT-plattform som kan samla och distribuera data enligt öppna standarder samt som möjliggör uppskalning från enstaka till tiotusentals sensorer
- En systematisk förvaltning av IoT-området och livscykelhantering av sensorer, en förmåga i verksamhet att löpande underhålla de IoT-lösningar som sjösatts som en del i ordinarie verksamhet
Nu startar framtagandet av en organisatorisk förmåga att förvalta och livscykelhantera IoT-lösningar i större skala
Sundsvalls kommunkoncern har samtliga delar på plats utom en systematisk förvaltning och livscykelhantering, men denna vecka har vi tagit första steget i den frågan där vi beslutat om att ta fram en tjänst för förvaltning och underhåll av IoT-teknik.
Planen är att under våren fatta beslut om former och struktur för att därefter få till en centraliserad förvaltning som gör att IoT blir mer en naturlig del i verksamhetsutövningen. Inte ett projektbaserat arbete.
Vi kommer därmed kunna gå vidare till nästa nivå mot den smarta staden där förutsättningarna för att skala upp IoT-lösningar finns på plats. Verksamheter och förvaltningar får det komplicerade, tråkiga och jobbiga med IoT löst, för att kunna fokusera på det roliga. Nytta för verksamheten, kunden och invånaren.
Vi hoppas accelerera vår utveckling inom IoT de närmsta åren så att vi tillsammans med andra kommuner, företag och invånare kan bidra till en förenklad vardag för oss alla. För det är inte vi ensamma som löser detta, i framtiden kanske det är en invånare som delar med sig av sin sensordata för lufttemperatur och kvalitet i just ditt närområde, eller vattentemperaturen på badplatsen. Denna typ av samskapande måste vi erbjuda stöd för.
Kontakt
Är du nyfiken på mer information kan du gärna kontakta Markus Flyborg som leder arbetet kring Smarta Sundsvall och den arbetsgrupp som utvecklar området.
Strategiska områden
Publicerad: