Resultatet av MIUN Internship 2022 - Framtidens gränssnitt för kvälls- och nattsjuksköterskor
Sommarens MIUN Internship, där studenter utforskat framtidens digitala gränssnitt för kvälls- och nattsjuksköterskor, har nu gått i mål. Utforskandet har skett utifrån metoden Design Thinking, vilket är en metod där användarna involveras tidigt i processen för att få kunskap om deras vanor och behov.
I detta inlägg kan du ta del av studenternas (Lisa Lundqvist Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Ville Jonsson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) slutleverans där de presenterar en prototyp över hur framtida arbetsverktyg för målgruppen skulle kunna se ut.
Projektet har gått ut på att undersöka, förstå och förbättra den digitala arbetsmiljön för kvälls- och nattsjuksköterskor inom Sundsvalls kommun. Ett nära samarbete med användarna har legat till grund för skapandet av en användarvänlig prototyp i form av en mobilapp. Applikationen skulle i framtiden kunna underlätta majoriteten av kvälls- och nattsjuksköterskor vanliga arbetsuppgifter.
Identifiering av problem och idégenering
Projektet påbörjades med en fas där vi identifierade och definierade dagens problembild för kvälls- och nattsjuksköterskor tillsammans med kvälls- och nattsjuksköterskor. Därefter gick vi vidare med idégenerering, prototyputveckling och användartester.
Denna fas finns mer detaljerat beskriven i inlägget "Användartester av framtidens gränssnitt har startat" här på utveckling.sundsvall.se.
Arbetet efter användartester
Efter genomförda användartester påbörjades arbetet med att ta fram en Hi-fi prototyp utifrån den feedback som framkom från testningen. Bland annat framkom det att vissa av de automatiska funktionerna som testades, till exempel att applikationen med hjälp av Artificiell Intelligens (AI) rekommenderar sjuksköterskan en föreslagen behandlingsåtgärd var en smart idé men att det kunde ta bort skärpan i arbetet. I vidareutvecklingen har sådana automatiserade koncept tonats ner genom att applikationen till exempel endast tar fram viktig information kopplat till beslutet av behandlingsåtgärd. Att använda en mobiltelefon som enhet för applikationen uppfattades som smidigast under användartesterna, därmed har vi i vidareutvecklingen fokuserat på att utforma Hi-fi prototypen i just detta format.
För att ta fram en estetisk och enhetlig grafisk design användes Sundsvalls kommuns grafiska profil i form av typsnitt, färger och knappar. Detta kompletterades med en egenskapad logotyp för applikationen.
Applikationen "Cura"
Slutresultatet är en Hi-fi prototyp med arbetsnamn Cura, en applikationen som hjälper vården att hjälpa oss. Curas syfte är att skapa en säker och effektiv arbetsmiljö där kvälls- och nattsjuksköterskor kan ta trygga beslut både på plats och på distans. Applikationen möjliggör detta genom att samla all information på en plattform och genom nya sätt att kommunicera med sina medarbetare.
Då man laddar ner applikationen får man en kort genomgång av applikationen. När man loggar in med SITHS e-id kan kvälls- och nattsjuksköterskor komma åt applikationens fem huvudsidor i form av en att-göra lista, boendesida, journal, chatt och övriga funktioner.
I att-göra listan går det att se arbetspassets planerade insatser. Här kommer man också åt alla viktiga funktioner kopplat till varje insats.
På boendesidan visas alla boenden i form av en lista eller karta. Väl inne på ett boende visas information kopplat till det specifika boendet i form av kontaktuppgifter och viktig information. Det är möjligt att använda sig av vägbeskrivning och digitala nycklar för att låsa upp dörrar kopplat till boendet.
På journalsidan kommer man åt all tillgänglig journalinformation om patienterna. Härifrån kan man också låsa upp patientens dörr och medicinskåp med hjälp av digital nyckel om man är tillräckligt nära.
I chattfunktionen kan man skicka meddelande samt ringa röst och videosamtal till boenden och kollegor.
När man klickar på mer nås övriga funktioner som direktiv vid behovsmedicinering, blanketter, rutiner, digital nyckel, min profil och inställningar.
Framtidens arbetssätt
Nedan presenteras fem användningsfall som använts under utvecklingen av applikationen, hur man jobbar med de idag samt hur man kan jobba med de i framtiden med applikationen Cura.
Potentiell vidareutveckling
Prototypen är i nuläget utvecklad specifikt för kvälls- och nattsjuksköterskor. Den har dock potentialen att kunna användas av hela vårdkedjan, inklusive patienter genom att innehålla funktioner som fyller även andra arbetsuppgifter och syften. Applikationens innehåll skulle kunna anpassas utifrån vem som loggar in.
Med mer undersökning skulle det också vara möjligt att införa fler automatiserade funktioner för att underlätta ett flertalet arbetsuppgifter utan att det anses ta bort skärpan från sjuksköterskornas arbete.
Det skulle också vara möjligt att utveckla användandet av notiser för att notifiera användaren om exempelvis avvikande värden kopplat till en patient.
Mer utveckling kopplat till säkerheten av applikationen är möjligt. Till exempel undersöka hur lång tid man ska kunna vara inaktiv i applikationen innan man blir automatiskt utloggad.
Nästa steg
Stora delar av applikationen skulle kunna realiseras i dagsläget. Framförallt bör informationen från pärmen och möjligheten att anteckna enkelt kunna införas. Journal, chattfunktion, digital nyckelhantering och digital tillsyn skulle eventuellt kräva mer utveckling samt upphandlingar men skulle kunna implementeras vid senare tillfällen.
För att applikationen ska fungera kommer den behöva flera olika API:er. Vi har inte undersökt om det går att använda befintliga API:er eller om det skulle behövas skapa nya.
Publicerad: