Spaces - En ny samarbetsfunktion i AI-plattformen Intric
Generativ AI får inte vara en teknik för några få, det måste vara ett stöd till oss alla. Sundsvalls kommun utvecklar därför tillsammans med näringslivet Intric, den öppna plattformen för generativ AI. Nu har den fått en helt ny funktion för samarbete genom en funktion som heter Spaces.
Intric har fram till idag haft ett stort fokus på den enskilda användaren, där du som användare har din personliga yta att bygga AI-tillämpningar på.
Men AI utvecklar vi ju inte ensamt, utan det gör vi tillsammans. Det har därför funnits ett stort behov av att samarbeta i utvecklingen och användningen av generativ AI. Där flera personer eller hela arbetslag ska kunna delta i utvecklingen, testandet och förvaltningen av en AI-tillämpning.
Genom funktionen Spaces möjliggör vi ett operativt samarbete från idéstadie till produktion.
Hur fungerar Spaces?
Användaren loggar som vanligt in i Intric och ser sin personliga yta, med sina personliga AI-assistenter och datamängder. Här kan medarbetaren fortsätta bygga AI-tillämpningar i sin egna skyddade miljö. Precis som tidigare.
Men nu finns även funktionen Spaces, klickar medarbetaren på Spaces får denne se alla samarbetsytor som denne har behörighet till.
När användaren klickar in i ett Space kommer den se assistenter, kunskapskällor och inställningar som är unika för varje enskilt Space.
De som är administratörer för samarbetsytan har möjlighet att styra ett antal inställningar för den;
- I början kan man styra vilka AI-modeller som får användes inom ytan, vilket gör att man kan anpassa ytans tekniska förutsättningar utifrån den säkerhetsnivå som gäller för den data och den AI-tillämpning man avser att utveckla.
- Under hösten tillkommer fler inställningar, så som utökad statistik och uppföljning till regeluppföljning utifrån AI Act och GDPR, så att Intric hjälper oss att göra rätt utifrån den lagstiftning som styr AI-tillämpningen
Utöver inställningarna styr man även över vilka användare eller grupper av användare som ska få behörighet att se arbetsytan och om de ska vara administratör, redaktör eller bara kunna ta del av AI-tillämpningen.
I övrigt fungerar det som vanligt;
Inom den samarbetsyta som är skapad kan användaren nu ladda upp data till kunskapsbanken, data som ska användas som underlag för de AI-assistenter som senare byggs upp.
Precis som i den personliga ytan kan detta vara data som antingen;
- Laddas upp manuellt i form av wordfiler, pdf:er eller liknande
- Klistras in eller skrivs in direkt i plattformen
- Hämtas hem automatiskt från en webbplats
- Skickas in automatiskt via API eller en integrationsmotor
Den stora skillnaden motför tidigare är att alla som har behörighet till samarbetsytan också kommer åt samma data i kunskapsbanken.
Därefter kan man skapa assistenter som alla inom arbetsytan kan använda och jobba med tillsammans. Vilka AI-modeller som går att använda styrs nu av säkerhetsinställningarna i samarbetsytan.
Hur vi kommer att använda Spaces
Spaces kommer att användas i alla utvecklingsprojekt där flera personer ska samarbeta i framtagandet av en AI-tillämpning, den personliga ytan kvarstår som just en personlig yta för både utforskande och användning men där Spaces blir samarbetsfunktionen.
När vi startar ett prjekt skapar vi upp ett Space för det, vi går igenom säkerhetsklassning för arbetet för att förstå vilka AI-modeller som är lämpliga att använda. Därefter bjuder vi in de personer som delta i utvecklingen och testandet av AI-tillämpningen och därefter har vi fått den samlade ytan där alla kan delta i utvecklingen på lika villkor.
Spaces kommer även vara viktig i drift och förvaltning, för när en AI-tillämpning inom ett Space är klar kommer Spacet få en inställning att den är i produktion. Då kommer förändringar att begränsas ytterligare för att inte störa funktionen på den AI-tillämpning som kanske används av invånare via sundsvall.se. Men det innebär också att man kan förvalta och följa upp användningen gemensamt som ett team genom samarbetsytan. Detta innebär att AI-tillämpningar kan förvaltas mycket verksamhetsnära, där det inte är tekniker som förvaltar AI-tillämpningar.
En video om spaces
Mer om Intric och kontakt
Om du vill läsa mer om AI i Sundsvalls kommun så samlas alla inlägg kring AI under utveckling.sundsvall.se/AI, du kan även läsa mer om plattformen Intric under utveckling.sundsvall.se/Intric.
Har du frågor eller funderingar kring AI-plattformen kan du alltid kontakta oss via digitalisering@sundsvall.se.
Publicerad: