AI-plattformen Intric släppt som öppen källkod
Sundsvalls kommun har tillsammans med startupbolaget Inoo Labs utvecklat en plattform för generativ AI, nu delas plattformen Intric som öppen källkod. Detta sker som ett första steg för att möjliggöra en bred användning av plattformen inom kommunsektorn. Källkoden finns publicerad på Github Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Arbetet med Intric startade utifrån en hypotes om behovet av en öppen och teknikoberoende AI-infrastruktur för kommuner, där Inoo Labs tillsammans med Osynlig vann en upphandling där de föreslog att deras tidiga version av en AI-tjänst som då hade ett större fokus på enskilda användare kunde utvecklas till att bli en fullskalig enterpriselösning.
Under ca 1,5 år har därefter plattformen utvecklats i ett nära samarbete mellan parterna där Sundsvalls kommunkoncern agerat kravställare vilket innebär att plattformen är utvecklad utefter behov i en kommun
All utveckling har skett löpande, där vi definierat krav parallellt med att vi utvecklat och praktiskt tillämpat plattformen inom Sundsvalls kommun.
Exempel på viktiga grundfunktioner som utvecklats är;
- Centraliserad administration av AI-modeller, inställningar m.m. i syfte att möjliggöra en aktiv governance och säker drift av AI-tillämpningar.
- Samarbetsfunktion där man i team av medarbetare kan samutveckla gemensamma AI-tillämpningar samt arbeta systematiskt som team i tester och verifieringar.
- Löpande utökat antalet AI-modeller som plattformen kan kopplas mot så att olika AI-modeller kan användas i olika AI-tillämpningar. Exempelvis stöd för att köra AI-modeller i kommunens egen Azure-miljö så att vi kan tillämpa AI i processer som hanterar personuppgifter.
En användarförening har bildats
Paralellt med utvecklingen har vi påbörjat ett arbete att dela erfarenheter och kunskap kring plattformen mellan kommuner som redan börjat använda den eller som bara är nyfikna på lösningen. Vi har börjat mycket enkelt genom att samarbeta och dela med varandra via ett digitalt samarbetsrum, om du är nyfiken att delta i samarbetsrummet kan du maila till digitalisering@sundsvall.se så bjuder vi in dig.
Samarbetsrummet är dock enbart för offentliga organisationer och inte för leverantörer, men är du en offentlig aktör som funderar på att använda Intric så är det bara att delta!
Läs mer om plattformen
Vill du veta mer om plattformen kan du besöka sidan om Intric här på utveckling.sundsvall.se, där beskrivs bakgrunden, tekniken och hur den kan tillämpas.
Varför öppen källkod?
När vi upphandlade lösningen för en öppen AI-infrastruktur var det krav på att lösningen ska vara helt i öppen källkod. Anledningen till det är enkel; genom öppen källkod möjliggör vi ett breddinförande och en bred samverkan kring lösningen mellan kommuner.
En kommungemensam plattform för generativ AI är även en strategiskt viktig komponent i vår digitala infrastruktur, där vi också har som princip att i första hand använda öppna lösningar för att inte hamna i ett beroende av enskilda leverantörer kring lösningar som har ett längre perspektiv än ett avtal.
Lärdomar från Open ePlatform - en viktig utgångspunkt för arbetet
Sundsvalls kommun tillsammans med Härnösand, Kramfors, Timrå och Örnsköldsviks kommun utvecklade mellan 2010-2012 e-tjänsteplattformen Open ePlatform Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som idag används av 200+ kommuner och offentliga organisationer. Det kanske viktigaste som byggts upp är det organiska utbytet av erfarenheter, e-tjänster osv mellan de kommuner som nyttjar plattformen.
Arbetet med Intric har tagit avstamp från de lärdomar som kommer från det arbetet, där Intric utvecklats utefter samma grundprinciper om delning och samarbete. Så att tekniken fungerar enkelt oavsett om du är en liten eller stor kommun och fokus kan ligga på tillämpning och delning av både AI-tjänster och kunskap.
Som en lärdom lägger vi också extra mycket tyngd på dokumentation och öppenhet för att säkerställa att plattformen inte blir lika inlåst till enskilda aktörer som Open ePlatform. Leverantörer är avgörande för en framgångsrik och bred användning där vi kan hålla ett bra tempo i utveckling och användning över tid.
Allt är inte klart ännu - vi tar gärna emot din input!
Lösningen är under löpande utveckling där bland annat arkitekturen arbetats om utifrån senare versioner, vilket innebär att plattformen går att använda redan idag men där källkoden är under löpande och relativt stor förändring. Dokumentationen utökas löpande som en medveten punkt i all utveckling.
Vi tar också därför gärna emot dina synpunkter om du testar plattformen, bör någon del av dokumentationen utökas t ex? Skicka då bara ett mail till digitalisering@sundsvall.se.
Läs mer om AI i Sundsvalls kommun
Om du är nyfiken på arbetet med AI i Sundsvalls kommun kan man gå in på https://utveckling.sundsvall.se/AI där vi samlar allt material om AI som publiceras.
Strategiska områden
Publicerad: