Vi använder kakor, cookies, för att ge dig en förbättrad upplevelse, sammanställa statistik och för att viss nödvändig funktionalitet ska fungera på webbplatsen.
"I Sundsvalls kommun använder vi digitaliseringens möjligheter för att förbättra kvaliteten och öka tryggheten i den kommunala servicen. Genom att vi effektiviserar den kommunala verksamheten frigör vi tid och resurser för att stärka demokratin, öka delaktigheten och självständigheten hos Sundsvalls invånare."
Så lyder den politiskt beslutade målbilden för digitalisering, en målbild som sätter värde hos invånare och företagare i centrum. Under dessa sidor kan du läsa om hur denna målbild är omsatt i verklig förändring, genom strategier, modeller, förhållningssätt och praktiskt tillvägagångsätt.
Digitalisering är en av de grundläggande förutsättningarna för ett mer hållbart Sundsvall. Oavsett om det rör ekonomisk hållbarhet, social hållbarhet eller ekologisk hållbarhet så är digitaliseringen en möjliggörare och rätt använt bidrar det till en ökad omställningsförmåga.
En organisation med hög digital mognad är en organisation som klarar av att anpassa sig snabbare och är mer flexibel, vilket är en förutsättning för att klara morgondagens utmaningar på ett mer ändamålsenligt och hållbart sätt. Oavsett om det är interna förutsättningar eller omvärldens förutsättningar som förändras, kan en digitalt mogen organisation snabbare ställa om.
Samhället är mitt inne i en snabb utveckling, det digitala är idag en självklarhet i invånarens och företagarens vardag. Samtidigt har det offentliga utmaningar med att ställa om i takt med omvärlden, vilket lett till en vardag där det är utmanande att få offentlig verksamhet att gå ihop.
De demografiska förändringarna är stora, vi blir allt fler äldre samtidigt som de i arbetsför inte växer i samma takt. Samtidigt har den digitala omställningen i omvärlden lett till att invånare och företagare ställer allt högre krav på det digitala stödet inom det offentliga. En förväntan som vi idag inte kan uppfylla (hänvisa till SKR:s senaste statistik).
Om vi ska kunna uppnå en ekonomiskt hållbar situation samtidigt som vi möter förväntningen av digitalt stöd hos invånare och företag krävs en långsiktigt hållbar utveckling med stöd av möjligheterna i det digitala. Digitaliseringen kan bidra med att både utföra verksamhet på helt nya sätt, med en minskad administrativ börda i kommunorganisationen. Samtidigt som det ger ett digitalt stöd för invånare och företag där det är enklare att vara i kontakt med kommunen, mer transparenta processer och snabbare svar samt beslut.
En organisation kan bara springa snabbare till en viss gräns, men om organisationen anammar helt nya sätt att uppfylla behov hos de vi är till för, kan vi faktiskt ställa om mot en mer hållbar vardag.
För att uppnå en hög omställningsförmåga behöver vi som verksamhet anamma det digitala fullt ut, och tillgodogöra oss nyttorna ur digitaliseringen överallt där det kan bidra till att skapa värde.
För att nå hit krävs det allt från en ändamålsenlig styrning till en förmåga att förstå möjligheterna med det digitala i verksamhet till rena tekniska förutsättningar för att kunna omsätta behov till verkliga lösningar.
Nedan kan du ta del av hur vi jobbar med olika områden och frågor, som alla tillsammans bidrar till en ökad digital mognad och högre omsällningsförmåga.
Digitalisering och Innovation, Sundsvalls kommun
Norrmalmsgatan 4, 851 85 Sundsvall
E-post: diggin@sundsvall.se