Vi använder kakor, cookies, för att ge dig en förbättrad upplevelse, sammanställa statistik och för att viss nödvändig funktionalitet ska fungera på webbplatsen.
Sundsvalls kommun är en av 290 kommuner i Sverige som utvecklar verksamhet och service till invånare och företag med stöd av digitala lösningar. Men hur går det med den digitala utvecklingen i kommunsektorn? Inte särskilt bra.
Kommunerna driver den digitala utvecklingen på olika sätt. Vissa satsar mycket och andra ingenting. Men en sak är gemensam, förutsättningarna för att bedriva en hållbar digital utveckling är dåliga. Primärt av två skäl;
Denna situation leder till en minskad likvärdighet för digital välfärd i Sverige, och skillnaderna kommer bara att öka över tid. I detta manifest vill Sundsvalls kommun belysa problemen men också föreslå vägar framåt.
Regeringen har satt som mål att vi ska bli bäst i världen på att nyttja digitaliseringens möjligheter, detta är offensivt och modigt. Men det kräver också förutsättningar för att kunna bli bäst. Hur ser dessa nationella förutsättningar ut ur en kommuns perspektiv?
Det primära stödet en kommun kan få sker via SKR, DIGG och Inera. Det finns utöver detta en mängd olika intressenter som försöker stötta, så som RI.SE, Internetstiftelsen m.m. Men vi fokuserar på de tre primära och hur Sundsvalls kommuns upplevelse är;
Med andra ord hamnar en kommun mitt emellan alla parter och får uppgiften att bedöma alla råd och riktlinjer samt göra sina egna val.
Detta ska man sätta i en kontext av att majoriteten av alla 290 kommuner inte har förutsättningar i form av resurser och framförallt kompetenser att hantera de leveranser och frågor som kommer från dessa tre parter. Vilket resulterar i att resursstarka och ofta större kommuner, med tillgång till kompetens, drar nytta av den utveckling som sker medan de mindre kommunerna inte har en chans.
Denna situation tillsammans med att vi har ett systemfel i kommunsektorn, där vi har en bristande konkurrens och där leverantörerna (på en generell nivå) är avvaktande i utvecklingen, gör att vi inte rör oss framåt alls i den takt som skulle krävas.
Allt är dock inte heller ett mörker, det finns goda exempel så som hanteringen av digital signering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där DIGG tolkar EU:s regler och specifikationer samt tar fram en svensk version, där DIGG även verifierar leverantörers tekniska lösningar fortlöpande så att leverantörernas lösningar får en form av kvalitetsstämpel. Till slut har Kammarkollegiet ett nationellt ramavtal som möjliggör avrop av dessa godkända tjänster.
Detta resulterar i att det blir väldigt enkelt för respektive kommun att införa en digital signeringstjänst som följer alla regler och lagar, utan att man själv har behövt sätta sig in i alla detaljer och ställt alla krav själv.
Det finns idag ett gap mellan invånares och företags förväntan på digital service och det offentligas leverans. Detta säger vi att det ökar, främst pga den låga utvecklingstakten inom kommunsektorns digitala arv.
Så om det finns ett gap idag och det ökar, kan man fundera på när gapet blir så pass stort att den digitala utvecklingen blir en fråga i samhällsdebatten.
Vi ser redan idag fall som den Öppna skolplattformen i Stockholm, där föräldrar inte längre accepterade den digitala tjänst som kommunen tillhandahöll så man utvecklade ett eget alternativ.
Om vi inte agerar i denna fråga, innebär det också att vi accepterar en alternativkostnad om ett sannolikt ökat missnöje och framtida kritik samt uteblivna nytta.
Vi säger inte att vi har svar på alla frågor, men vi försöker lyfta utmaningarna och komma med förslag. Därför har vi tagit fram följande förslag på hur vi skulle kunna skapa bättre förutsättningar för en mer hållbar digitalisering i hela kommunsektorn.
Förslaget handlar i korthet om att;
I grund och botten måste vi skapa incitament och styrning som säkerställer att näringsliv och kommunsektorn gemensamt driver på utvecklingen, att vi kommer ur den situation vi har idag med låg utvecklingstakt och där vi snarare hittar sätt att gå runt problemen med systemen (t ex RPA) än att adressera dom och lösa dom långsiktigt.
Följande förslag förhåller sig till befintlig styrning i Sverige, vi förstår att vi inte kan kopiera våra grannländers koncept, men vi kan definitivt agera inom den styrmodell vi har.
Tänk om vi gjorde såhär;
Resultatet skulle kunna bli;
Vi måste bli bättre på att använda och dela öppna lösningar. Och när vi säger att vi måste bli bättre så gäller det oss alla; kommunerna, myndigheterna och näringslivet.
Vi har sett flera exempel på hur öppna lösningar kan få en snabb spridning inom kommuner, exempelvis Open ePlatform och bibliotekssystemet Koha.
Det gemensamma mellan dessa två lösningar är att det är kommuner som kravställer och utvecklar efter behov men de sprids i samarbete med näringslivet. När det finns privata aktörer som erbjuder lösningar som tjänst, så blir det enkelt även för mindre kommuner att införa.
Det finns dock även en risk med modellen där näringsliv tillhandahåller öppna lösningar, i vissa fall kan det leda till att en leverantör står bakom de flesta leveranserna vilket resulterar i en bristande öppenhet och konkurrens.
Men modellen med öppna lösningar som kan anpassas efter behov, tillsammans med ett aktivt näringsliv som möjliggör spridning över organisations- och samverkansgränser, är en modell som det går att spinna vidare på. Men om det ska fungera så måste öppenheten genomsyra lösningarna, inte bara i källkod utan dokumentation, samverkanskultur m.m. Så att det även möjliggör konkurrens inom näringslivet.
Vi tror att kommunsektorn tillsammans med näringslivet behöver anamma följande principer för att därmed öka spridningen av öppna lösningar;
Dessa principer täcker inte allt, men det är en god grund för att ha en mer öppen och gemensam spelplan där fler tillåts delta. Det möjliggör även innovation och helt nya lösningar, vilket kan bidra till helt nya möjligheter inom näringslivet.
En sista nyckel för att få en spridning av öppna lösningar är att göra de mer tillgängliga för alla kommuner. Därför krävs det också en samordning av de öppna lösningarna. Vi måste göra det enkelt för kommuner att tillskansa sig kunskap och kännedom om alla lösningar som finns att tillgå.
Med samordning menar vi inte nödvändigtvis att en part ska förvalta allt, utan i ett första läge kan det handla om att bara tillhandahålla kunskap och demomiljöer så att man kan testa och bekanta sig med olika alternativ. I syfte att förstå möjligheter och handlingsalternativ.
Slutligen vill vi skicka upp ett varningens finger, brukar det gå bra när det offentliga ska driva större initiativ? Nja. Så även fast vi måste hitta nya vägar och göra mer gemensamt så måste vi samtidigt tänka i nya banor i utvecklingen. Därför behöver all utveckling vila på ett antal grunder som ska främja innovation och utforskning;
Det är ingen tvekan om att gapet mellan de kommuner som erbjuder digital välfärd och de kommuner som inte har förmågan kommer att öka, med andra ord kommer vi längre och längre ifrån en likvärdig digital välfärd. Digitalisering är inte svaret på alla frågor, men om det används rätt och på rätt plats, kan det frigöra tid och resurser för exempelvis det mänskliga mötet.
Så när ekonomin i en kommun inte längre går ihop, får man börja skala ned på det offentliga utbudet. Det går redan idag att se ishallar som inte längre har is pga besparingar. Men vad gör vi när inte vårdpersonalen som krävs längre går att rekrytera? Hur löser vi det?
När Sundsvalls kommun vann priset som Sveriges digititaliseringskommun 2021 fick vi förmånen att hålla en föreläsningar på Kvalitetsmässan. Denna föreläsning grundar sig på detta manifest och ger en lite mer fördjupad bild i ämnet, i filmen nedan kan du ta del av denna föreläsning.
Om du har synpunkter eller vill bolla delar kring vårt manifest kan du alltid dra ett mail till digitalisering@sundsvall.se.
Digitalisering och Innovation, Sundsvalls kommun
Norrmalmsgatan 4, 851 85 Sundsvall
E-post: diggin@sundsvall.se