Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

Open ePlatform

Open ePlatform är en öppen e-tjänsteplattform, fri för alla att använda. Plattformen har ett tydligt fokus på besökaren och att göra det så enkelt som möjligt för besökaren att använda våra e-tjänster.

Devices_oeplattformDetta kan ses i allt från användargränssnitt till möjligheten att skapa smarta/dynamiska e-tjänster som förändrar flödet utefter individens val, så att varje unik besökare får en så enkel upplevelse som möjligt.

Med Open ePlatform kan du göra följande:

 • Bygga e-tjänster
  E-tjänster byggs direkt i webbläsaren, kräver ingen teknisk kompetens även fast du bygger dynamiska/smarta e-tjänster.
 • Publicera e-tjänster
  Genom en sammanhållen e-tjänsteöversikt kan du samla alla e-tjänster som levereras via Open ePlatform, men du kan även lägga till andra e-tjänster som din organisation levererar utanför Open ePlatform.
 • Följ ärenden via Mina sidor
  Genom Mina sidor-funktionen kan dina besökare följa sina ärenden, oavsett om ärendet hanteras i ett externt verksamhetssystem eller i Open ePlatforms inbyggda handläggargränssnitt (ärendehanteringssystem).
 • Handlägg ärenden
  Om din verksamhet saknar ett ärendehanteringssystem eller vill ersätta ett befintligt med ett enklare gränssnitt som fungerar i alla typer av enheter, så finns det funktion för det i Open ePlatform. Här kan du även kommunicera via meddelanden direkt med den som sänt in ärendet.

Komplexitet på ett enkelt sätt

Samtidigt som plattformen fokuserar på enkelhet för besökaren så gäller detsamma för verksamheten, att bygga en e-tjänst ska aldrig kräva stöd från tekniker eller utvecklare, även fast det är en dynamisk/smart e-tjänst som byggs.

Utvecklare ska enbart krävas när funktionalitet eller integrationer som saknas i plattformen ska utvecklas, men även de tyngsta integrationerna ska fortfarande inte kräva en tekniker eller utvecklare att använda när de väl är på plats. Hela plattformen bygger på ett ”legokloss-tänk”, där en icke tekniker ska kunna placera om integrationer och komplexa funktioner inom en e-tjänst genom att bara flytta på en legokloss.

Samverkan genom öppen källkod

Hela plattformen är byggd i öppen källkod, vilket innebär att all utveckling av funktionalitet som görs kommer alla till godo. Plattformen används idag av ca 140 organisationer, där flera funktioner utvecklats under tiden av olika organisationer som nu blir tillgängliga för alla dessa organisationer.

Läs mer om plattformen

Open ePlatform har en officiell hemsida som du finner på www.oeplatform.org, där kan du både hitta källkod och läsa mer om plattformen.