Öppen källkod och öppna lösningar
Sundsvalls kommun använder som princip i första hand öppen källkodslösningar och alltid när vi utvecklar själv så ska det som grundprincip delas som öppen källkod. Open by default.
Använder vi bara öppen källkod?
Nej, detta förhållningssätt innebär inte att vi alltid nyttjar öppen källkod. Det får inte bli en fråga om antingen eller, finns det bra standardlösningar med öppen arkitektur och som underlättar den digitala utvecklingen så använder vi det. Men för strategiskt viktiga komponenter, så som vår digitala infrastruktur, är öppna lösningar extra viktiga så att vi inte låser fast data samt utveckling och hindrar kommunens verksamheter i sin transformation. Det digitala ska vara en möjliggörare av utveckling och då måste vi löpande kunna navigera utefter behov, det tillåter öppna lösningar oss att göra.
Öppen källkod
Öppen källkod är ett sätt att dela teknisk kod mellan parter, att dela teknisk kod som öppen källkod innebär att man tillgängliggör den för andra att nyttja under vissa premisser som styrs av en licens för källkoden. Sundsvalls kommun delar som grundprincip allt vi utvecklar själv som öppen källkod men vi använder också lösningar som baseras på öppen källkod. På denna sida kan du ta del av vilka öppna lösningar vi använder samt hitta länkar för att läsa mer om dessa.
Vår egen öppna källkod
Sundsvalls kommun publicerar primärt vår källkod via Github, vi har idag två Github där vi för närvarande ser över våra strukturer för en mer hållbar hantering.
- github.com/sundsvallskommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- github.com/OpenSundsvall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Våra riktlinjer för öppen källkod
Vi har tagit fram riktlinjer för vår egen öppen källkod som publiceras på Github Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Öppna lösningar som används
Nedan listar vi olika öppna lösningar som vi använder, vissa utvecklar vi också till viss del själva också och publicerar källkod i och andra är öppna plattformar som i sig bygger på öppen källkod men som utvecklas och förvaltas av föreningar, företag m.m.
Digital infrastruktur
Följande komponter är vad vi kategoriserar som digital infrastruktur, det är plattformar som används organisationsövergripande och som underlaggade förmågor i utvecklingen av våra digitala tjänster samt processer.
Sundsvalls kommun utvecklade för ca 10 år sedan en öppen e-tjänsteplattform tillsammans med fyra andra kommuner i länet samt näringslivet. Detta resulterade i e-tjänsteplattformen Open ePlatform som idag används i över 160 kommuner och i Sundsvalls kommun använder vi den för att tillhandahålla e-tjänster och mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Hemsida: www.oeplatform.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Källkod: oeplatform.org/laddaner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
OrigoMap är en öppen kartplattform för att utveckla och publicera kartor och geodata. Den utvecklas idag av ett femtontal kommuner och används dessutom i fler, i Sundsvalls kommun använder vi den bland annat för att tillhandahålla kartor via karta.sundsvall.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. men även interna kartapplikationer.
Källkod: github.com/origo-map/origo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dokumentation och information: origo-map.github.io/origo-documentation/latest/#origo-map Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
WSO2 är en produkt som bygger på öppen källkod som Sundsvalls kommun använder för API-management samt som API-gateway vilket också beskrivs på sidan om vår API-infrastruktur.
Hemsida: wso2.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Källkod: github.com/wso2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Camunda är en process- och flödesmotor och vad som kan kallas en automatiseringsplattform som bygger på öppen källkod och använder sig av öppna standarder så som BPMN. Sundsvalls kommun använder Camunda för att automatisera processer, där processmotorn sköter och koordinerar en verksamhetsprocess samt utför moment i den. Camunda ser vi som nyckeln för att kunna realisera automatisering ända till automatiserade beslut med full transparens och öppna algoritmer.
Hemsida: camunda.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Källkod: github.com/camunda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Diwise är en IoT-plattform som kanaliserar och håller samman dataflöden från sensorer med stöd av öppna standarder. En IoT-plattform är en viktig komponent i en smart stad som håller över tid och som kan möjliggöra visionen är en robust och långsiktig IoT-infrastruktur.
Plattformen utvecklades inom samarbetsprojektet IoT för tillgänglighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., tillsammans med bland annat Mittuniversitet, Bron Innovation samt näringslivet.
Hemsida: diwise.io Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Källkod: github.com/diwise Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ta gärna även del av en film som beskriver IoT-plattformens roll i den smarta staden:
Matomo är ett webbanalys- och statistikverktyg som Sundsvalls kommun använder som primär lösning för att generera statistik från våra webbplatser och webbapplikationer.
Hemsida: matomo.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Källkod: github.com/matomo-org/matomo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Särskilda applikationer eller tillämpningar
Dessa är särskilda tillämpningar, applikationer eller tjänster som används direkt av slutanvändare oavsett om det är medarbetare eller invånare.
Vi utvecklar på egen hand ett "systemregister" som samlat grunddata om alla IT-system i vår koncern för både ordinarie livscykelhantering i förvaltningen av IT-systemen men också för att samla data om vårt digitala arv enligt modellen för Digital mognad. Målet framåt är att systemregister ersätter all form av systemförvaltningsdokumentation i form av dokument, där vi tar ett första steg mot det from 1/1 2022.
Källkod: Ännu ej publicerad, vill du veta mer kontakt diggin@sundsvall.se.
Vi har utvecklat en enkel applikation i öppen källkod som tillåter verksamheter att på ett smidigt sätt skicka stora filer med andra parter.
Under 2020 utvecklade vi även funktionen för att kunna hantera känsligt data där filer kan skyddas med kryptonycklar utan möjlighet till insyn ens från IT samt där det krävs BankID-verifiering för att nå en fil.
Om du klickar på bilden så får du se en skärmbild på hur det ser ut för en slutanvändare.
Källkod: Ännu ej publicerad, vill du veta mer kontakt diggin@sundsvall.se.
Sundsvall Växer är en webbapplikation där Stadsbyggnadskontoret löpande informerar om allt från byggprojekt till trafikstörningar. Webbapplikationen är utvecklad i öppen källkod.
Hemsida: sundsvallvaxer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Källkod: Ännu ej publicerad, vill du veta mer kontakt diggin@sundsvall.se.
Varje organisation behöver en registerförteckning, en förteckning över de personuppgiftsbehandlingar som sker enligt GDPR. I Sundsvalls kommun har vi utvecklat en sådan i öppen källkod och den agerar idag koncernens centrala registerförteckning för både förvaltningar och bolag.
Källkod: Ännu ej publicerad, vill du veta mer kontakt diggin@sundsvall.se.