Vi använder kakor, cookies, för att ge dig en förbättrad upplevelse, sammanställa statistik och för att viss nödvändig funktionalitet ska fungera på webbplatsen.
Det digitala arvet inom kommunsektorn är generellt sätt mycket hindrande, idag är det mer vanligt att IT-system hindrar utveckling än möjliggör den. Detta är realitet i 290 kommuner och något vi skrivit om här.
Ett möjliggörande digitalt arv är därför en grundförutsättning för att ställa om i verksamhet och erbjudande till Sundsvallsborna och våra företagare. Utan det spelar det ingen roll hur höga ambitioner eller viljor vi har, vi kan inte få utlopp för dom då tekniken hindrar oss.
För att möjliggöra en omställning av verksamhet och arbetssätt krävs därför en digital infrastruktur som ger våra verksamheter möjlighet att utveckla sin verksamhet med stöd av teknikens möjligheter. Den digitala infrastrukturen behöver vara flexibel och snabbrörlig, den behöver vara ett ändamålsenligt verktyg som stöttar verksamheterna i utvecklingen.
För att hantera det hindrande digitala arvet utvecklar vi en digital infrastruktur som bygger på flexibilitet, långsiktighet och öppenhet. Anpassad utefter en kommuns förutsättningar och behov. Den ska vara öppen som standard, datadriven, utgå från målgruppens behov (utifrån och in-perspektiv) och möjliggöra en transformation till en organisation som utgår från ett digitalt först-perspektiv. Där det digitala är norm i utövande av verksamhet.
Den digitala infrastrukturens beståndsdelar på övergripande nivå:
När vi utvecklar försöker vi tänka byggklossar genom alla delar, återanvändning av funktion och data ska vara norm. Funktioner ska inte behöva utvecklas flera gånger.
Mer information om vår målarkitektur hittar ni här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Inom kort kommer det att finnas en beskrivning av respektive beståndsdel i vår digitala infrastruktur.
Digitalisering och Innovation, Sundsvalls kommun
Norrmalmsgatan 4, 851 85 Sundsvall
E-post: diggin@sundsvall.se