Digital infrastruktur
Det digitala arvet inom kommunsektorn är generellt sätt mycket hindrande, idag är det mer vanligt att IT-system hindrar utveckling än möjliggör den. Detta är realitet i 290 kommuner och något vi skrivit om här.
Ett möjliggörande digitalt arv är därför en grundförutsättning för att ställa om i verksamhet och erbjudande till Sundsvallsborna och våra företagare. Utan det spelar det ingen roll hur höga ambitioner eller viljor vi har, vi kan inte få utlopp för dom då tekniken hindrar oss.
För att möjliggöra en omställning av verksamhet och arbetssätt krävs därför en digital infrastruktur som ger våra verksamheter möjlighet att utveckla sin verksamhet med stöd av teknikens möjligheter. Den digitala infrastrukturen behöver vara flexibel och snabbrörlig, den behöver vara ett ändamålsenligt verktyg som stöttar verksamheterna i utvecklingen.
För att hantera det hindrande digitala arvet utvecklar vi en digital infrastruktur som bygger på flexibilitet, långsiktighet och öppenhet. Anpassad utefter en kommuns förutsättningar och behov. Den ska vara öppen som standard, datadriven, utgå från målgruppens behov (utifrån och in-perspektiv) och möjliggöra en transformation till en organisation som utgår från ett digitalt först-perspektiv. Där det digitala är norm i utövande av verksamhet.
Den digitala infrastrukturens beståndsdelar på övergripande nivå:
- Det digitala mötet är de digitala tjänster som möter våra målgrupper, och digitala tjänster kommer att variera över tid. Idag kanske det är appar och e-tjänster, imorgon kanske det är röstassistenten?
- API är knytpunkten i hela infrastrukturen, det är här vi säkerställer att data finns tillgängligt för att leverera de digitala tjänster som krävs. Det är här vi säkerställer att data är öppen som standard, det är här vi möjliggöra gränsöverskridande samarbeten mellan organisationer.
- Integration är både en växel mellan dåtid och nutid, den transformerar och gör vår data tillgänglig för användning uppåt i kedjan även fast den inte är tillgänglig från start. Integration kommer också att möjliggöra helt nya digitala flöden genom mikrotjänster, komplexa digitala flöden med mycket logik, utan beroenden till ett äldre digitalt arv.
- Generellt processtöd bryter loss vårt beroende till ett äldre digitalt arv och de inlåsningseffekter som finns där idag. Här kommer data att vara i fokus när vi skapar praktiska digitala stöd till verksamheter som har någon form av ärendebaserad process.
- Verksamhetssystem är de specialiserade lösningar som finns för vissa verksamheter, vissa med så pass mogen arkitektur att API gateway kan kopplas direkt till data och logik medan andra verksamhetssystem kräver mer stöd emellan för att skapa nytta för dom vi är till för.
- Masterdata för att säkerställa att uppgifter bara behöver lämnas där de faktiskt inte redan finns, samt att vi återanvänder grunddata för att förenkla och automatisera.
- Datalager för att kunna analysera data oberoende av system, att kunna använda vårt data som är spritt över många platser via ett centralt nav för att bättre förstå vår verksamhet, vår utveckling och kunna använda data för att agera både reaktivt och proaktivt.
Byggklossbaserat tänk löper igenom alla delar
När vi utvecklar försöker vi tänka byggklossar genom alla delar, återanvändning av funktion och data ska vara norm. Funktioner ska inte behöva utvecklas flera gånger.
Mer information om vår målarkitektur hittar ni här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Beskrivning av respektive beståndsdel
Inom kort kommer det att finnas en beskrivning av respektive beståndsdel i vår digitala infrastruktur.