Metakatalogen, så kallar vi den funktion i vår digitala infrastruktur som har som ansvar att vara en central punkt för organisationens grundläggande data. Den punkt som andra system och processer använder för att hämta grunddata som kopplar till organisation eller person. Det som ofta kallas för masterdata.
Metakatalogen är hjärtat i den digitala infrastrukturen, för vi vet ju att data är den kanske viktigaste ingrediensen i våra tjänster och processer. Teknik både kommer och går, verksamheter förändras över tid, men data består. Hur vi än organiserar eller bygger lösningar kommer det alltid finnas ett behov av grunddata med så hög kvalitet som möjligt.
Metakatalogen gick i produktion redan 2007 och i januari 2008 började första tjänsten konsumera data via dess API:er (intranätet). Med andra ord har vi använt och utvecklat vår Metakatalog i ca 15 år. På denna sida beskriver vi bakgrund, syfte, teknik och utvecklingsplaner.
I Sundsvalls kommun har vår metakatalog fyra primära syften;
Den grundläggande principen som vi värnar hårt om är långsiktighet. Av denna anledning har vi delat upp Metakatalogen i ett antal delar, så att vi inte ska vara beroende av exempelvis Microsofts roadmap för en viss produkt.
För oss är det strategiskt viktigt att det är Sundsvalls kommun som själv ska sitta vid ratten och styra utvecklingen utefter organisationens och invånarnas behov. Inte en viss leverantör.
De fyra grundläggande delarna i Mekatalogen är följande;
Utöver dessa delar finns det två egenutvecklade användargränssnitt, eller GUI, som förvaltas som delar av Metakatalogen;
Metakalogen ägs inom Kommunstyrelsen och förvaltas som ett koncerngemensamt objekt, så att samtliga förvaltningar och bolag inom organisationen kan dra gemensam nytta av funktionen. Det spelar ingen roll om du är ett bolag eller en förvaltning, grunddata hämtas från den gemensamma tjänsten i Metakatalogen. På detta sätt så kan vi också bedriva gemensam utveckling som därefter ger nytta i samtliga verksamheter.
Vår målbild är att samtliga integrationer mot Metakatalogen, oavsett om det rör ett källsystem som ska föda data till Metakatalogen eller en konsument som ska ta del av data från Metakatalogen, ska prata med Metakatalogens API:er i SMeX.
SMeX består idag både av en WCF webservice med ett antal anrop samt ett REST-API som tillika har ett antal anrop. WCF-webservicen har idag många fler anrop, men där majoriteten av utveckling sker i REST-API.
De senaste åren har Sundsvalls kommun byggt upp en moderniserad API-infrastruktur med högkvalitativ API-managering, samtliga API:er som idag utvecklas kopplat till Metakatalogen exponeras via denna API-manager så att vi kan säkerställa åtkomst på lika villkor till våra API:er för externa parter och oss själva.
Ett första exempel är hur API:et för att nå grunduppgifter om invånare är exponerat som CitizenData via API-gateway, där du kan läsa mer om detta under sidan för koncerngemensamma komponenter.
Under 2022-2023 pågår den största förändringen i Metakatalogen på flera år, där vi till slut adresserar en av de större utmaningarna vi har inom kommuner och det är kvalitet på grunddata. Trots att vi haft Metakatalogen i så många år så lider även vi av problem som härrör kvalitet kring grunddata rörande organisation och ekonomiskt data.
I detta initiativ berätter vi mer ingående om arbetet som pågår, men där den grundläggande frågan handlar om att vi i framtiden vill beskriva organisation och ansvar i Metakatalogen och därefter från löne- och ekonomisystem läsa det och förhålla sig till det.
Idag är det oerhört sällan så att löne- och ekonomisystem är synkade, där man har två olika typer av organisationer beskriva, en ur ett HR-perspektiv och en ur ett ekonomiskt perspektiv. Detta leder till att det blir omöjligt att göra helt automatiserade sammanställningar och analyster utifrån ett ekonomiskt perspektiv, då en verksamhet kan ha en viss struktur organisatoriskt medan man har en annan struktur ekonomiskt.
Genom att flytta över ansvaret för att beskriva organisation ur båda dessa perspektiv till Metakatalogen skapar vi en form av nyckel mellan dessa delar, som kommer att förenkla både ekonomisk uppföljning men också en massa olika former av ekonomiska beräkningar som idag sker till stor del manuellt. Ett arbete som driver mycket administration men som också blir personberoende.
Nedan listas samtliga uppdateringar på sidan.
Publicerad av Jari Koponen, en vidarebearbetning av ursprunglig dokumentation som finns i filen Beskrivning av Metakatalog 1.2 Pdf, 412.3 kB, öppnas i nytt fönster..