Våra koncerngemensamma komponenter designas med uppskalning i åtanke - de skall vara möjiga att återanvända för samtliga förvaltningar och bolag. Detta uppnår vi genom att fokusera på generiska funktioner. En komponent har ett väl avgränsat ansvarsområde, och helhetslösningar uppnår vi genom att integrera våra komponenter med varandra.
Bilden nedan visar de koncerngemensamma komponenter som finns idag, implementerade i enlighet med vår API-strategi. Varje komponent är som en förmåga som kan nyttjas av mer eller mindre obegränsat antal system eller processer.
Våra komponenter är byggda i olika tekniker, men har det gemensamt att de är nåbara via standardiserade REST-APIer i vår API-infrastruktur. Vår ambition är att exponera så många som möjligt av våra komponenter som öppen källkod.
Nedan beskrivs samtliga befintliga komponenter på en mer detaljerad nivå, har du frågor om komponenter så kan du ta kontakt med diggin@sundsvall.se.
Observera!
Vi kommer från nu (juni -22) kontinuerligt fylla på vår externa API-katalog med beskrivningar av våra APIer (och mer) - komponenter som inte finns i listan nedan finner ni i stället här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!
Metakatalogen är vår centrala källa för information om våra medborgare, kommunkoncernens organisation, våra anställda, elever samt kommunens företag och organisationer.
Vi hanterar vår sensordata i Diwise (https://diwise.io/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). Diwise implementerar ett subset av NGSI-LD
Länk till annan webbplats., eller ETSI GS CIM 009 som det också heter, och använder sig av datamodeller från Smart Datamodels (tidigare FIWARE) för att ta emot och leverera ut data.
Diwise integrerar dessutom med ett flertal andra datakällor för att, i kombination med sensor-data, skapa mer värdeskapande APIer.
Öppen data
Vissa av Diwise levererade API:er har även DCAT-AP-SE-formaterat metadata exponerat via en dcat-endpoint, som kan användas av Sveriges Dataportal för skördning. Respektive dataset i den exponerade katalogen pekar i sin tur på en proxytjänst för öppet data som tar hand om att hämta data via NGSI-LD och transformera det till det format som önskas av klienten.
Incident hanterar registrering av felanmälningar. Vår första version hanterar felanmälningar mot systemet ISYCase (samhällsbyggnadskontoret), men planen är att gå mot en generisk ingång som fördelar ärenden mot olika förvaltningar/bolag och dess system. Vi planerar dessutom att på lite sikt addera text- och bildanalys av felanmälningar för att på så sätt styra dessa mot rätt verksamhet.
Messaging är ett ekosystem i sig och hanterar utskick av SMS, e-post och digital post till våra medborgare och företagare.
Funktionen integrerar mot FeedbackSettings för att hämta en intressents (medborgare eller företagare) registrerade kontaktuppgifter, men fungerar även för engångsutskick till okända intressenter där vi bara känner till e-postadress (för e-postutskick) och mobiltelefonnummer (för SMS-utskick). För utskick av digital post behöver vi mottagarens personnummer.
WebMessageSender publicerar meddelanden från våra ärendeprocesser till vår e-tjänsteplattform så att våra intressenter kan ta del av information där. Andra kanaler kan också visa dessa meddelanden genom att hämta dem vid behov.
FeedbackSettings är vår centrala hantering av våra intressenters kontaktuppgifter (för utskick av e-post och SMS). Vi ser en fördel att hantera dessa kontaktuppgifter centralt - det finns alltför många inaktuella uppgifter utspridda inom koncernen idag.
Disturbances hanterar driftstörningar från våra förvaltningar och bolag - i en första release (under utveckling) driftstörningar från elnät med fler leverantörer av driftstörningar i plan. En intressent kan som registrerat sig för återkoppling kommer att meddelas om driftstörningars statusförändringar via Messaging (via e-post eller SMS).
CaseManagement är en generisk funktion för hantering av digital ärenderegistrering och ärendeuppdatering. Nuvarande version hanterar ärenden för bygglov och miljökontoret (med integration mot ByggR och Ecos2), men den är designad för att relativt enkelt kunna skalas upp med fler ärendetyper.
CaseStatus är en generisk funktion för att leverera ärende- och felanmälanstatus till våra intressenter. Den hanterar i dag ärendestatusar på ärenden från ByggR, Ecos2 och Open-E samt felanmälanstatus från ISYCase.
Första versionen av BusinessEngagements integrerar med Bolagsverket och hämtar vilka företag en privatperson har rätt att företräda.
RemindAndInform hanterar påminnelser till privatpersoner och företagare - en intressent registrerar när de vill få sin påminnelse (vilket kan vara kopplat till ett specifikt sökbart ärende) och utskick hanteras av Messaging. Funktionen är designad så att den även kan skicka information till våra intressenter som är initierade från andra funktioner i koncernen.
Archive fungerar som en abstraktion mot vårt e-arkiv och utgör en grundsten i vårt arbete med att kontinuerligt skala upp e-arkivering generellt inom koncernen.
I en första version av notes hanteras anteckningar kopplade till en organisation eller en intressent. Funktionen är designad så att samtliga inom koncernen ska kunna hämta, uppdatera och lagra anteckningar.
Skolresekollen tillhandahåller för närvarande två olika funktioner för att understödja de som handlägger ärenden för skolskjuts respektive elevresor hos barn- och utbildningskontoret på kommunen:
Våra komponenter är byggda i olika tekniker, men har det gemensamt att de är nåbara via standardiserade REST-APIer i vår API-infrastruktur. Vår ambition är att exponera så många som möjligt av våra komponenter som öppen källkod.
Vid sidan av utveckling av funktionalitet lägger vi kontinuerligt tid på att förbättra våra utvecklingsprocesser och verktyg/ramverk - detta tas inte upp nedan.