Användartester av framtidens gränssnitt har startat

Sommarens MIUN Internship, där studenterna Lisa och Ville utforskarframtidens digitala gränssnitt för kvälls- och nattsjuksköterskor, har nu pågått i en månad. Utforskandet sker utifrån metoden Design Thinking, vilket är en metod där användarna involveras tidigt i processen för att få kunskap om deras behov och vanor. I början av juli genomfördes också de första riktiga användartesterna.
Arbetet har hittills bestått av en förstudiefas där bland annat intervjuer och observationer har utförts för att identifiera problemen som finns i dagens arbetsmiljö. Konceptutvecklingen har också påbörjats i form av idégenerering och skapandet av diverse prototyper. I detta inlägg berättar vi mer om arbetsgången och vart vi är idag.
Dagens problem
Kvälls- och nattsjuksköterskor ställs inför många utmaningar då de hanterar den första linjens vård i hela kommunen under kvälls- och nattetid. Genom bland annat intervjuer och observationer har tre stora brister identifierats i deras digitala arbetsmiljö:
- kommunikationssvårigheter
- många olika gränssnitt med dålig användarvänlighet
- dåliga förutsättningar för mobila hjälpmedel
Idag får inte kvälls- och nattsjuksköterskorna kommunicera med hjälp utav bilder eller video vilket försvårar distansvården eftersom bedömningen enklast görs med egna ögon. Detta leder till att kvälls- och nattsjuksköterskorna behöver åka till patienten för att undvika otrygga beslut.
Då kvälls- och nattsjuksköterskorna inte endast ansvarar för kommunens patienter används flera olika gränssnitt. Exempelvis används ett journalsystem inom regionen och ett annat inom kommunen. Dessa gränssnitt har olika inloggningsmetoder och utformningar vilket ställer höga krav på användaren. Detta upplevs både ineffektivt och frustrerande.
Kvälls- och nattsjuksköterskorna sitter sällan stilla framför en dator under ett arbetspass. De har möjlighet att ta med en bärbar dator under arbetspasset men den används inte då den kräver internetdelning från en mobil samt skapandet av en VPN-tunnel varje gång datorn startas. Detta gör att kvälls- och nattsjuksköterskorna dokumenterar sina insatser analogt för att sedan föra in det i journalsystemen i slutet av arbetspasset. Utöver det bär de med sig nödvändig information fysiskt i form av pärmar och papper vilket är både ohygieniskt och tidskrävande.
Idégenerering och fortsatt arbete
Utifrån dagens problem har vi definierat ett antal personas samt tagit fram olika användningsfall som omfattar vanliga arbetssituationer där bristerna syns tydligt. Användningsfallen har använts som grund för att ta fram idéer över vad en lösning kan innehålla.
Nedan är ett exempel på en persona, en fiktiv person som skapats för att representera en specifik användartyp inom användargruppen kvälls- och nattsjuksköterskor.

Första iterationens prototypskapande har inletts med Lo-Fi prototyper i form av papper, där vi i bilden nedan kan se ett exempel på en tidig prototyp på papper.
Därefter gick vi vidare och utvecklade tre enklare digitala Mid-Fi prototyper som användare kan interagera digitalt med, perfekt för användartester. I bilden nedan kan man se exempel på dessa prototyper.

Dessa prototyper har därefter testats och utvärderats tillsammans med kvälls-och nattsjuksköterskor för att säkerställa ett användarvänligt gränssnitt. Bland annat testades olika innehåll och enheter för att hitta den lösning som är bäst lämpad i kvälls-och nattsjuksköterskornas arbetsmiljö. Testets genomförande grundade sig i de framtagna användningsfallen för att simulera vanliga arbetsuppgifter.
.png)
Nästa steg
Nästa steg är att vidareutveckla ett koncept utifrån den feedback som framkommit från testningen. Fokus kommer ligga på att förbättra och lägga till olika funktioner samt skapa en mer estetisk grafisk design.
Har du frågor?
Om det låter spännande och du vill veta mer så är det bara att skicka ett mail till digitalisering@sundsvall.se.
Strategiska områden
Publicerad: