Öppenhet är en fråga som ofta tas upp som en viktig faktor i utvecklingen av offentlig sektor, de flesta digitaliserings- och IT-strategier har också det som en grundprincip eller som ett mål. Ofta i form av öppna data, öppen källkod, öppna standarder, ja allt kan göras öppet. Men ändå händer det inte så mycket inom området, varför? Och varför är det viktigt för framtiden?
Offentlig sektor bygger i grunden på öppenhet och finansieras av våra gemensamma skattemedel, där kommuner är en speciell organism med 290 kommuner med samma grundläggande uppdrag men oerhört olika förutsättningar för att genomföra uppdraget.
Om vi är 290 parter med samma grundläggande uppdrag, och vi utvecklar med skattemedel, då borde vi väl i teorin kunna dela lösningar mellan varandra och utveckla tillsammans? Ja så borde det vara i teorin, i praktiken har kommunsektorn istället hamnat i famnen på en marknad som drivs av att vidmakthålla gamla lösningar istället för att innovera och utveckla med medborgaren i fokus.
Detta är inte hållbart, hur ska vi klara att leva upp till förväntningarna på digital service hos medborgare samt klara de demografiska utmaningarna när vi inte kan utvecklas?
Här kommer öppenheten in, om drivande kommuner och städer skulle utveckla sina lösningar på sätt som gör dom lätta att dela med andra så skulle vi kunna få ut mycket mer av varje skattekrona och driva mot en ökad likvärdighet för medborgare. Om vi dessutom haft nationella initiativ som drev på för att tillgängliggöra utvecklade lösningar till fler så skulle vi kunna uppnå en ännu större nytta.
Idag lever istället 1,7 miljoner medborgare i kommuner som inte mål- eller resurssätter digitalisering i sina budgetar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Samtidigt är digitaliseringen (att förändra hur vi utför verksamhet och skapar värde för medborgare med stöd av teknikens möjligheter) en nyckel för en hållbar omställning. Det går inte ihop i grunden, och det blir inte bättre av att vi inte hjälps åt.
Det finns därmed inte mycket till likvärdighet mellan kommuner idag när det kommer till digitala, vilket resulterar i att invånare och företagare runtom i Sverige får helt olika förutsättningar för att leva och verka beroende på vart man bor.
I takt med att digitaliseringen av samhället ökar, så ökar dessutom dessa skillnader och klyftor i en allt snabbare takt. En företagare eller invånare i en kommun som driver digital utveckling kommer att ha helt andra förutsättningar än en företagare eller invånare i en kommun som inte prioriterar digitaliseringen.
Det är av dessa anledningar öppenhet är viktigt för hela offentliga sektorn och också för Sundsvalls kommun. Bara för att det ser ut på ett visst sätt idag så behöver vi inte fastna där, utan vi kan på olika sätt driva på en förändring. Öppna lösningar och förhållningssätt ger oss en massa möjligheter framåt, i allt från öppen källkod, öppna data, öppna API:er, öppna standarder och i framtiden öppna algoritmer.
Totalt sett finns det många olika nyttor att hämta ur öppenhet;
Den första frågan man kan ställa sig är om Sundsvalls kommun är bra på öppenhet? Nej, det är vi inte. Vi är långt från där vi borde vara, det är inget att hymla om. Men vi är på väg och vi agerar i frågan.
Sundsvalls kommun har likt andra offentliga organisationer pratat länge om öppenhet, visst har vi också agerat genom åren, t ex genom att tidigt delta i arbetet om öppna data och lansera helautomatiserade flöden för öppna data samt publicera öppen källkod. Det tydligaste exemplet är den öppna e-tjänsteplattformen Open ePlatform som idag används av 160+ kommuner runt hela Sverige. Den utvecklades i Västernorrland av Sundsvalls kommun och fyra andra kommuner och spreds utifrån det till andra.
Vi utvecklar just nu även en digital infrastruktur, en form av grundplattform för den digitala utvecklingen som helt bygger på öppna lösningar. För om vi gör det bra och lyckas, då ska lösningen kunna kopieras till andra, eller kanske t om samköras med andra.
Nej, det blir dock nya affärsmodeller. Istället för att ha en affärsmodell som bygger på ett beroende och att ha lyckats ”komma in” på marknaden en gång, så kanske affärsmodellen grundar sig i hur värdeskapande en lösning är.
Öppna lösningar innebär inte att kommuner och myndigheter ska sitta på all kod och driva utveckling själv, det innebär även en möjlighet för företag att vidareutveckla, sälja paketeringar som tjänst m.m. Visst kommer konkurrensen öka i takt med att öppna lösningar ökar, men det innebär bara att vi alla måste vara mer framåtlutande och den stora vinnaren i det är medborgarna. Precis som det ska vara.
Publicerad: