Fallsensorn testas av 20 personer och den utvärdering som genomförts 3 månader in i testet visar bland annat att fallolyckorna hos dessa personer har minskat markant (64%) samt att tidigare rörelselarm (golvlarm) har kunnat ersättas fullt ut. Efter avslutad testperiod kommer förvaltningsledningen att ta ställning till om användandet av fallsensorer ska utökas och införas på fler äldreboenden eller andra typer av boenden inom kommunen.
Uppdatering 2024-01-12: En uppföljande analys av tidigare uppföljning har nu skett där minskningen av fall var 77% under nästkommande period i jämförelse med tidigare nollmätning.
Så här fungerar fallsensorn
- Fallsensorn sitter i taket i den boendes rum. Med hjälp av infrarött ljus skannar den av rörelser i rummet.
- Fallsensorn kan reagera på olika typer av rörelser. I samråd med den boende ställer medarbetare på äldreboendet in vilka rörelser sensorn ska reagera på. Fallsensorn kan ställas in så att den reagerar på olika typer av rörelser under olika tidpunkter av dygnet.
- Registrerar fallsensorn en rörelse som den är inställd att reagera på utlöser den ett larm.
- När larmet går tillkallas medarbetare på boendet på tre sätt: via en app i mobilen, via sms och via befintligt kallelsesystem som larmar med ljud i den boendes rum
- Fallsensorn har ingen inbyggd kamera eller mikrofon. Den visualisering som sensorn skapar när ett fall inträffar görs med hjälp av information från det infraröda ljuset.
Fallsensorns funktioner innebär exempelvis att om en person har lätt att ramla när hen ställer sig upp går det att ställa in att fallsensorn ska larma när personen sätter sig upp i sängen. Då kan personalen hinna dit innan och förhindra fallet. Skulle någon däremot ramla så kan fallsensorn spara just den sekvensen, vilket gör att personalen kan se hur fallet gick till i efterhand och anpassa framtida inställningar för att det inte ska hända igen.
I bilden nedan kan man se hur det ser ut när fallsensorn registrerar ett fall.
Fallsensorn sitter i taket och skannar av rörelser i rummet med hjälp av infrarött ljus. Det går att ställa in sensorn så att den larmar vid olika typer av rörelser. Om den boende rör sig på ett sätt som sensorn är inställd att reagera på utlöses larmet och medarbetare på boendet tillkallas via en app i mobilen. I bilden nedan kan man se hur sensorn ser ut när den är monterad.
Nyhetsrapportering om test av fallsensor
SVT-reportage om test av fallsensorer på Norra Kajens äldreboende kan nås via nedanstående två länkar:
- https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/har-ar-sensorerna-som-ska-gora-aldrevarden-battre-i-sundsvalls-kommun Länk till annan webbplats.
- https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/unikt-forsok-med-fallsensorer-i-aldrevarden-i-sundsvalls-kommun Länk till annan webbplats.
Artikel på www.sundsvall.se Länk till annan webbplats. om test av fallsensorer på Norra Kajens äldreboende kan nås via nedanstående länk:
Slutrapport
Mer detaljerad information om test av fallsensorer finns att läsa i den slutrapport som tagits fram efter 3 månader av testperioden.
Kontakt
Har du funderingar eller frågor om arbetet kan du ta kontakt med oss via digitalisering@sundsvall.se.
Strategiska områden
Publicerad: