Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

Regler för anskaffande och införande av molntjänst

Molntjänster är en vanlig driftform av IT-stöd, de är ofta mycket kostnadseffektiva då de tillhandahålls av leverantörer som specialiserar sig på att tillhandahålla ett system till många kunder och kan då göra det mer effektivt.

Att lägga ut sin IT-drift till en extern leverantör i form av en molntjänst innebär också att du väljer att flytta din verksamhets information till en extern part, information som ofta är kärnan i din verksamhet och kan innehålla känsliga uppgifter, det kan också vara mängden av en viss information som gör att den blir skyddsvärd på en annan nivå. Verksamheten överlåter därmed kontrollen av sin information/data till en extern part.

Du behöver vara en mycket mer aktiv kravställare och beställare om du väljer att använda en molntjänst. Du behöver vara väl medveten om vilka risker det innebär att lägga ut er information till en extern part och du måste ha säkrat att informationen hanteras på ett säkert och korrekt sätt av leverantören samt följa upp hanteringen över tid.

Som stöd i förberedelsearbetet inför val av molntjänst har kommunen tagit fram regler som ska följas.

Regler för anskaffande och införande av molntjänst

Regler för anskaffande och införande av molntjänst

Sidansvarig
Camilla Eriksson