Arbetsmetodik vid digitalisering
För att vi ska kunna tillgodogöra oss nyttorna av digitaliseringen krävs det vi uppnår en bredd och långsiktighet i utvecklingen med fokus på att realisera nytta.
Vi måste samtidigt ha förståelse för allt från det grundläggande behovet till vilken nytta vi avser att skapa med den utveckling vi står inför. I det offentliga Sverige finns det massvis med vägledningar och riktlinjer som stöttar kring dessa områden men det krävs en rejäl insats för att bli väl insatt i alla detaljer.
För att lyckas måste vi sänka trösklarna för utveckling, samtidigt som vi hela tiden väver in alla perspektiv som måste finnas med.
Arbetsmetodiken "Det ska vara enkelt att uppnå nytta"
Därför har vi tagit fram en arbetsmetodik som sammanför perspektiven nyttorealisering, förändringsledning och behovsdriven utveckling i en helhet. Allt utgår från de nationella ramverken och vägledningarna men i en mycket nedskalad version.
Syftet är att stötta verksamheternas digitala utveckling och vara en metodik som gör det lättare för verksamheten i att orienteras sig och hålla ihop helheten och vart man befinner sig i sin utvecklingsresa just nu. Metodiken stöttar också i att skapa en förståelse för digitalisering, ofta hamnar man snabbt i ”hur-frågan” (vi har en app för det!), men om man då inte kan svara på frågan om varför vi behöver den appen så backar vi bandet och börjar nysta i behovet. Var det den där appen som egentligen var det som behövdes?
Arbetsmetodiken ersätter inte befintliga styrdokument, modeller och metoder utan utgör ett komplement i utvecklingsverksamheten.
Ladda hem arbetsmetodiken
Fördjupning
Om du är nyfiken på att fördjupa dig inom vissa delar av denna arbetsmetodik så kan man läsa mer om modellen för nyttorealisering samt förändringsledning.