Pil höger Pil vänster Pil ned Pil up Kaldender Stäng Ladda ned Redigera Fel Notifikation RSS Sök Stjärna Ladda upp Skriva Blixt Stopp Soptunna Vind Vågor Gran Löv Sol Stuga Vattendroppe Eld Fiskben Position Karta Statistik Glödlampa Naturlig försurning Gift Begränsad miljöpåverkan Stäng Meny Minus Plus Minus med cirkel Plus med cirkel
Hoppa till innehåll

Arbetsmetodik för en enklare digitalisering

För att vi ska kunna tillgodogöra oss nyttorna av digitaliseringen krävs det vi uppnår en bredd och långsiktighet i utvecklingen. Vi måste samtidigt ha förståelse för allt från det grundläggande behovet till vilken nytta vi avser att skapa med den utveckling vi står inför. I det offentliga Sverige finns det massvis med vägledningar och riktlinjer som stöttar kring dessa områden men det krävs en rejäl insats för att bli väl insatt i alla detaljer.

För att lyckas måste vi sänka trösklarna för utveckling, samtidigt som vi hela tiden väver in alla perspektiv som måste finnas med.

Därför har vi tagit fram en arbetsmetodik som sammanför perspektiven nyttorealisering, förändringsledning och behovsdriven utveckling i en helhet. Allt utgår från de nationella ramverken och vägledningarna men i en mycket nedskalad version.

Syftet är att stötta verksamheternas digitala utveckling och vara en metodik som gör det lättare för verksamheten i att orienteras sig och hålla ihop helheten och vart man befinner sig i sin utvecklingsresa just nu. Metodiken stöttar också i att skapa en förståelse för digitalisering, ofta hamnar man snabbt i ”hur-frågan” (vi har en app för det!), men om man då inte kan svara på frågan om varför vi behöver den appen så backar vi bandet och börjar nysta i behovet. Var det den där appen som egentligen var det som behövdes?

Arbetsmetodiken ersätter inte befintliga styrdokument, modeller och metoder utan utgör ett komplement i utvecklingsverksamheten.

Fördjupning

Om du är nyfiken på att fördjupa dig inom vissa delar av denna arbetsmetodik så kan man läsa mer om modellen för nyttorealisering samt förändringsledning.

Sidansvarig
Jari Koponen